Megszűnhet az utazási kedvezmény
Ezreket húznak ki a zsebből
Több ezer forint a tét, a minisztérium megoldást ígér, a rokkantnyugdíjasok elkeseredettek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője 2011 februárjában ígéretet tett arra, hogy megmarad a nyugdíjasok utazási kedvezménye, idén mégis kiderült, hogy nem élhet mindenki a támogatással. A döntés miatt mintegy 300 ezer ember járhat rosszul. Az idő sürget, megoldás egyelőre nincs.

- A nyugdíjasok utazási kedvezményének megvonása biztosan nem lesz a strukturális reformok között - közölte tavaly februárban Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője hozzátette, hogy bár a lehetséges forgatókönyvek között szerepelt a nyugdíjasok utazási kedvezményének megvonása, Orbán Viktor miniszterelnök határozott tiltakozása miatt ez a felvetés végleg kikerült a javaslatokból. Aztán kiderült, hogy ez mégsincs így: a nyugdíjasok egy része kikerül a körből.

A rokkantnyugdíjasokról vagy elfeledkeztek, vagy nem akarták említeni őket

Tavaly októberben Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturáért felelős államtitkára már nem általánosságban beszélt a nyugdíjasok utazási kedvezményéről, ehelyett hangsúlyozottan az öregségi nyugdíjasokat említette azok között, akiket nem érinthet elvonás, már ami az utazási kedvezményeket illeti.

- Megmarad az öregségi nyugdíjasok, a diákok és a hat éven aluli gyerekek utazási kedvezménye is - fogalmazott Völner Pál. A Magyar Nemzet akkor azt írta, a többi utazási kedvezmény átalakításáról még tart az egyeztetés, így egyelőre nem tudni, hogy a többi közt megmarad-e a közalkalmazottak vagy a 26 éven aluli fiatalok kedvezménye. A rokkantnyugdíjasokról mint különálló kategóriáról itt még mindig nem volt szó.

Aztán robbant a botrány, január végén a penzcentrum.hu írt arról: mivel januárban megszűnt a rokkantsági nyugdíj, az egykori rokkantnyugdíjasok nem vehetik igénybe a korábbi utazási kedvezményeket.

Március 31-ig nincs gond, utána viszont...

Az Országgyűlés november végén szüntette meg a korhatár előtti, köztük a rokkantnyugdíjakat, és alakította át szociális ellátássá. A változtatás miatt viszont megszűnt az utazási kedvezmény is.

Bár a legtöbb járművön március 31-ig még olcsóbban lehet utazni, utána azonban elvész a kedvezmény. Ez különösen a budapesti nyugdíjasoknak fog fájni, hiszen nekik 3750 forint helyett a jövőben közel 10 ezer forintot kellene fizetni. Ez mintegy 50 ezer embert érint.

300 ezer emberről van szó

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke a Pénzcentrumnak elmondta, az utazási kedvezmények megszűnése 300 ezer rokkantnyugdíjast érint, akiknek áprilistól 40-45%-kal kell többet fizetniük a bérletekért.

Az utazási kedvezmények megszüntetése miatt a MEOSZ beadvánnyal fordult a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz, az ombudsmanhoz, az Alkotmánybírósághoz és az ENSZ-hez is.

Az NFM februárra ígért döntést, nem történt semmi

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezt követően közölte: javaslatot tesz a hatályos törvényi szabályozás igazítására, döntés februárban várható. A döntés viszont azóta sem született meg.

Hegedűs Lajos MEOSZ elnök lapunknak elmondta, ők nem értesültek előrelépésről az ügyben, pedig a határidő sürget.

- Én is csak egy sajtónyilatkozatban hallottam mintegy egy hónappal ezelőtt, hogy valami történni fog, azóta, ahogy mondani szokták: se kép se hang. Nem szokás mostanában egyeztetni, netán a civil szervezetek szaktudását igénybe venni, akik nem ellenségek, hanem partnerek szeretnének lenni - sem ebben a kérdésben, sem másban, sajnos - tette hozzá.

Az NFM kérdésünkre elmondta, döntés még tényleg nem született, viszont folyamatos a munka, és április 1-jéig - tehát még azelőtt, hogy a rokkantnyugdíjasok elvesztenék a kedvezményes utazásra való jogosultságot - "szeretnék elkészíteni" a szabályozást. Hogy pontosan mikot, azt viszont már nem tudták megmondani.

Ezt is szeretjük