Mi kell ahhoz, hogy a kutyád veled utazhasson? Az állatorvos tanácsai a síszezonra
A kutyádat is magaddal viheted a téli utazásra, de ehhez sorra kell venned néhány fontos dolgot.

kutyaval-utazas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Télen sokan útra kelnek, hogy kipihenjék az ünnepekhez, évkezdéshez kapcsolódó fáradalmakat, és hódoljanak a havas sportoknak. Sokan közülük kutyát tartanak, és számukra dilemmát okozhat, hogy mi legyen addig a kedvenccel, amíg a gazdi aktívan pihen. Ha te is ebben a cipőben jársz, és nincs kire hagyni a kutyust, vagy szeretnéd, hogy végig veled legyen, magaddal is viheted, de ehhez sorra kell venned néhány fontos dolgot.

Tettél már nagyobb utazást a kutyáddal, vagy ez lesz az első alkalom, amikor a blökit magaddal viszed, és egyelőre fogalmad sincs, mire számíts? Hogyan kell ilyenkor megtervezni egy autóutat? Mit kell figyelembe venni, ha netán repülni készültök? Semmi pánik: a Kisállatorvos.hu szakértői elárulják, hogyan teheted kutyás téli vakációdat zökkenőmentessé.

A legfontosabb: gondos előre tervezés

Alaposan ellenőrizd, hogy a szállás, amit foglalni készülsz, kutyabarát. Ezután kérdezd is meg a szállásadókat a pontos felszereltségről, hogy tudd, mi az, amit neked kell biztosítanod a kutyának. A legokosabb, ha az állat eledelét, játékait, tálját és takaróit is beteszed a kocsiba.

Ha fontolgatod, hogy elviszed a kutyádat a téli útra, először gondold végig, hogyan jönne ki a többi kutyával és háziállattal. Könnyen lehet ugyanis, hogy nem ő lesz az egyetlen négylábú a szállodában. Ha a kutyusod egyedül tartott kis kedvenc, és nem barátkozó típus, akkor lehet, hogy jobb, ha otthon hagyod, és barátokat, rokonokat kérsz meg, hogy gondoskodjanak róla.

Minden útlevél megvan?

Mielőtt útnak indultok, feltétlenül látogass el az állatorvoshoz. Meg kell győződni róla, hogy kis kedvenced egészségi állapota megfelelő-e egy utazáshoz, és megvannak-e a szükséges dokumentumok, gyógyszerek és oltások. Fontos, hogy kutyád érvényes veszettség elleni oltással rendelkezzen, illetve belső élősködők elleni kezelésen essen át, mert enélkül számos országba nem léphettek be.

Az Európai Unió megköveteli a kisállatútlevelet is, erről is informálódj. Tájékoztasd állatorvosodat, hová utaztok, és ajánlott minden lehetséges betegségről is tudni, ami abban az országban előfordul. Rengeteget segítesz magadnak, ha előre megnézed az úti cél közelében elérhető állatorvosi rendelőket. Így, ha bármi történik, nem kell pánikba esned.

- Alapvető fontosságú, hogy elmenjünk az állatorvoshoz, mielőtt kisállatunkkal vakációzni indulunk. Az állatorvos segíthet az állat útlevelének kiállításában, és minden tanáccsal ellát. Az országhatár átlépése esetén győződjünk meg arról is, hogy az állat megkapta az összes szükséges oltást, különösen a veszettség ellenit - mondta dr. Michal Ceregrzyn, a Kisállatorvos.hu szakértője.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan utazzatok?

A kisállatos utazás stresszes lehet mind a tulajdonosnak, mind az állatnak, de ha jól felkészülsz, az nagyban megkönnyítheti a helyzetet. Ha úti célotok nincs messze, akkor jó döntés lehet autóval utazni. Ez a legkényelmesebb és legegyszerűbb módszer, de eközben is oda kell figyelni a kutyád igényeire.

Függetlenül attól, hogy rövidebb vagy hosszabb útra mentek, győződj meg róla, hogy van elegendő vize, és ne felejts el etetőtálat is betenni az autóba. Mielőtt elindultok, tegyetek egy hosszú sétát. Mindenképp csomagolj tartalékpórázt is arra az esetre, ha a hideg téli időben az egyik tönkremegy vagy elvész.

A kutya számára a legbiztonságosabb a hátsó ülésen, egy ládában vagy kutyahordozóban utazni, amit kényelmesebbé tehetsz a takaróival és játékaival. Ez elsőre szigorúnak tűnhet, de így tudod megadni neki a stabilitást, amit nekünk a biztonsági öv nyújt. Tedd be a kedvenc kutyaheverőjét vagy takaróját és egy sokáig kitartó rágcsálnivalót, akár egy csontot.

Kölyökkutya mellé elsősegélykészlet, illetve váratlan betegség vagy baleset esetére egy tisztasági csomag szintén hasznos lehet egy hosszú utazás során. Vedd figyelembe, hogy kisállatodnak 2-3 óránként egy kis szünetre van szüksége lábkinyújtóztatásához és szükségletei elvégzéséhez. Ha itt az idő egy rövid pihenésre, gondosan válaszd ki a helyet! Ha csak az út melletti forgalmas parkolóban tudsz megállni, ügyelj a kutya biztonságára.

Ha repülővel utaztok, alapvető fontosságú, hogy ellenőrizd a légitársaság házirendjét. Bizonyos járatoknál fel lehet vinni a hordozót kézipoggyászként, de a szabályok eltérhetnek. Minden légitársaságnál szükség van az állatorvosi egészségügyi bizonyítványra, természetesen az állat útlevelére, és az egyéb, különféle országok által elvárt dokumentumokra. Ezért a repülőjegy foglalása előtt mindig kérdezd meg a légitársaság képviselőjét a háziállatok szállításának lehetőségeiről.

Utazás a kisállat nélkül

Előfordulhat, hogy végül nem viheted magaddal a kutyusodat. Szerencsére nagyon sok lehetőség van ennek megoldására is. Ha nem tudsz egy barátot vagy rokont megkérni, hogy vigyázzon rá, akkor rendelkezésedre állnak kutyahotelek is. Ebben az esetben javasoljuk, hogy előzetesen látogass meg néhányat, hogy megbizonyosodj: kis kedvenced jó kezekben lesz. Ha ott hagyod a kutyádat egy új közösségben, arról is fontos konzultálnod az állatorvossal, hogy szükséges-e egyéb oltást beadni.

- A kutyaszálloda jó döntés lehet, ha hosszabb vakációra megyünk, és nem tudjuk magunkkal vinni kisállatunkat. De legyünk körültekintők, és mielőtt bárhol is ott hagynánk négylábú barátunkat, vigyük el az állatorvoshoz, hogy minden óvintézkedést megtehessünk. Az állatorvos meglátogatása a hazaérkezés után is elengedhetetlen, hogy kiderüljön, kutyánk esetleg elkapott-e valamilyen fertőzést - hívta fel a figyelmet dr. Michal Ceregrzyne.

Fotók: Getty Images

Cuki állatok a hóban

A vastag hótakaró látványa nem csak a gyerekeket ejti rabul, az állatkák is hasonlóképp tudnak örülni a hófehér porcukorral borított tájnak: önfeledten ugrándoznak, futkároznak és játszanak a hóesésben - csakúgy, mint a legkisebbek.

Ezt is szeretjük