72 éve eltűnt hajó roncsaira bukkantak: az utasok nagy része belehalt a tragédiába
Megtalálták a második világháborúban eltűnt hadihajó roncsait.

uss-indianapolis
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

72 évvel eltűnése után megtalálták a második világháború végén elsüllyedt USS Indianapolis amerikai hadihajó roncsait a Fülöp-szigetek közelében, a Csendes-óceán mélyén - számolt be róla a BBC News. A USS Indianapolis hadihajót a japánok süllyesztették el a Csendes-óceánon.

A hajót 1945. július 30-án Guam és Leyte között érte a japán tengeralattjáró torpedótalálata, amikor egy titkos küldetésből tért vissza, aminek során a háborúnak véget vető, Hirosimánál bevetett atombomba részeit szállította egy amerikai katonai bázisra, a Tinian-szigetre. Az amerikai tengerészet történelme során ekkor szenvedte el a legnagyobb emberveszteséget egyetlen támadásban.

A fedélzeten tartózkodó 1196 fős legénységből mintegy nyolcszázan élték túl a katasztrófát. A hajóról azonban nem fogtak semmiféle vészjelzést, ezért mire egy őrjárat véletlenül rábukkant a mentőmellényben sodródó túlélőkre a cápáktól hemzsegő vízben, már csak 316 embert tudtak kimenteni. A hadihajó roncsai öt és fél kilométer mélyen fekszenek a Csendes-óceán fenekén.

A hajót bombatalálat érte
A hajót bombatalálat érte

A civil csoport által végzett kutatást a Microsoft társalapítója, Paul Allen vezette. Mivel a hajó mindössze 12 perc alatt elsüllyedt, és vészjelzést sem fogtak róla, hosszú ideig rejtély maradt, hogy pontosan hol merült a hullámsírba. Allen és kutatócsoportja augusztus 18-án bukkant rá a roncsokra. A hely meghatározásában egy új kutatás volt segítségükre, amely meghatározta, hol tartózkodott a támadást megelőző estén a USS Indianapolis.

Allen a Petrel nevű különleges, kutatásra tervezett, 13 fős legénységű hajóval kutatta fel a hadihajó roncsait. A kutatócsoport egy tengeri forgatásra alkalmas távirányított kamerával készített képeket a roncsról, ezeken látható a USS Indianapolis felirat is. Allen szerint a második világháborúban fontos szerepet játszó hajó megtalálásával méltóként róhatják le tiszteletüket az egykori legénység és családtagjaik előtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatócsoport közleményében hangsúlyozta, hogy a hadihajó továbbra is az amerikai haditengerészet tulajdona, a továbbiakban háborús emléknek minősül. Az egykori túlélők közül még 22-en vannak életben. Szóvivőjük elmondta: mindegyikük várta a napot, amikor a hadihajót megtalálják.  A USS Indianapolis történetét több dokumentumfilm és játékfilm is feldolgozta, legutóbb a Nicolas Cage főszereplésével forgatott A bátrak háborúja, de Steven Spielberg is felidézte a történteket Cápa című filmjében, amelyben egy kitalált szereplő mint túlélő mesél a hadihajó elsüllyedéséről.

Ezt is szeretjük