6 különleges üzenet, amit az emberiség a világűrbe küldött: Morse-kódoktól az operameghívóig

Az emberiség már évtizedek óta próbálkozik felvenni a kapcsolatot a világűrben élő intelligens létformákkal.

űrbéli kommunikáció

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberiséget régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon van-e olyan fejlett élet a Földön kívül, akikkel képesek lennénk valamiféle kommunikációs kapcsolatot felvenni. A kérdés már régóta nyitott, tekintve, hogy a tudósok egyáltalán nem biztosak abban, hogy a világűr esetleges többi lakója ugyanúgy érzékeli a környezetét, mint az emberek, a megfelelő kommunikációs csatorna megtalálása kulcsfontosságú lehet.

Izgalmas, egyúttal kicsit hátborzongató érzés belegondolni abba, hogy a különböző űrkutatók által kisugárzott, vagy valamilyen módon űrbe bocsájtott üzenetek milyen hatást váltanak ki, ha egyszer célba érnek. Nemegyszer próbálkozott már az emberiség kódokkal, az ember ismertetőivel ellátott adatokkal jelezni az idegen létformáknak azt, hogy létezünk.

Az első őrült ötlet

A 19. század elején, egy osztrák asztronómus, Joseph Johann Von Littrow olyan ötlettel állt elő, hogy különböző geometriai alakzatokat kellene ásni a Szahara sivatagába, amiket vízzel és kerozinnal töltenének meg, majd meggyújtanák, és mint egy világűrből is érzékelhető fényes tűzjelként mutatná, hogy ezen a bolygón van élet.

Joseph Johann von Littrow

Szerencsére az ötletnek nem sok párfogója akadt, így Joseph Johann Von Littrow soha nem láthatta megvalósulni tervét, sőt egyesek még azt is pedzegetik, hogy valójában a híres űrkutatónak ezen ötlete puszta kitaláció. Tény, hogy hitt abban, hogy a Holdon lehet élet, ami sok más hasonló gondolkozású emberben felkeltette a vágyat arra, hogy kutassák azt, hogyan lehet felvenni a kapcsolatot az űrlényekkel. A 19. század végén Nikola Tesla szerb-amerikai felfedező úgy vélte, hogy rádióüzenetet kapott egyenesen a Marsról. Noha a jelenlegi tudás szerint és az űrszondák, marsjárók megfigyelései alapján nincs élet a vörös bolygón, szinte lehetetlen, hogy valóban onnan akarták volna felvenni a kapcsolatot Nikola Teslával. De ahogy fejlődött a technológia, az emberiség ténylegesen képessé vált üzeneteket juttatni az űr sötétjébe.

Morse-jelek a Vénuszra

A rádió felfedezése mérföldkőnek számított ezen a téren. 1962-ben szovjet kutatók egy rádióadó segítségével Morse-kódokat küldtek a Vénuszra. Három szót sugároztak a bolygóra, Mir, ami oroszul békét jelent, a Lenin és az SSSR szavakat, utóbbi a Szovjetunió cirill betűkkel íródott rövidítése. Az International Journal of Astrobiology szaklapban megjelent, 2018-as publikáció szerint ez csak egy szimbolikus kísérlet volt. Feltehetően inkább az akkor még újnak számító bolygóradar működését tesztelték, amivel rádióhullámokat lehet az űrbe küldeni, segítségükkel pedig különböző objektumokat tudtak detektálni.

Az Arecibo-üzenet

A másik próbálkozás 1974-ben történt, amikor is egy kutatócsapat, köztük Frank Drake és Carl Sagan asztronómusok a Puerto Ricóban található Arecibo obszervatóriumból rádiós üzenetet sugároztak a 25 ezer fényévre levő Messier 13 csillaghalmaz felé. A bináris kódokból álló kép többek között egy pálcikaembert, az emberi DNS modelljét, különböző atomokat, a Naprendszer és az Arecibo rádióteleszkóp grafikáját ábrázolta.

Az Arecibo-üzenet.
Az Arecibo-üzenet.

- Az Arecibo-üzenettel szerettünk volna a matematika és a tudomány nyelvén betekintést nyújtani arról, kik azok az "emberek" - mondta Doglas Vakoch, a földönkívüliekkel való kommunikációval foglalkozó METI kutatócég elnöke. A Cornell Egyetem szakemberei szerint igen kicsi az esély arra, hogy valaha elér az üzenetük, hiszen feltehetően addigra a Messier 13 már el fog mozdulni jelenlegi helyéről. Bármennyire is meglepő, a 2001 augusztusában megjelent gabonakörökre sokan hivatkoztak "arecibói válaszként", pedig valójában két ügyes kezű férfi állt a trükkös ábrák hátterében.

A Voyageren utazó Aranylemez

De nem álltunk meg a rádiósugaraknál. Olyan űrhajókat is a kozmoszba küldtünk, amik különböző kódokkal ellátott tárgyakat vittek magukkal, és jelenleg is az űr valamilyen ismeretlen zugában keringhetnek. A Voyagers 1 és 2 űrjárművet 1977-ben indították útnak, hogy felfedezzék a Naprendszer külső részeit és a csillagközi teret.

Az Aranylemez másolatai.
Az Aranylemez másolatai.

Mindkettőbe elhelyeztek egy-egy aranylemezt, ami tartalmazza a Föld pontos helyét, zenét, a környezet hangjait, például bálnahangot vettek fel, ezeket később a NASA közzétette oldalán. Ezenkívül rögzítettek bennük 115 képet az emberekről, a bolygóról és az általunk ismert más bolygókról. Sok egyéb dolog mellett egy híres írónő agyhullámait is rámásolták, aki egy órán keresztül gondolt arra, hogy milyen a Föld, a történelem, a civilizáció, mik az emberiség problémái, és hogy milyen érzés szerelembe esni. A lemez borítójára egy hidrogénmolekulát karcoltak, mellé a Földről érzékelhető, Napból kitörő sugarakat, és különböző útmutatót arról, hogyan lehet a lemezen található információkhoz hozzájutni.

Ismeretlen, négygenerációs családot ábrázoló kép, amit feltöltöttek az Aranylemezre.
Ismeretlen, négygenerációs családot ábrázoló kép, amit feltöltöttek az Aranylemezre.

De a tudósok valójában szkeptikusak abban, hogy az aranylemezek valaha is célt fognak érni. Először ez attól is függ, hogy van-e egyáltalán intelligens élet a csillagrendszerünkben. Másodsorban pedig azon is sok múlik, hogy tudják-e dekódolni az üzenetet, amit ezek a fémkorongok tartalmaznak. Egyáltalán nem biztos, hogy ők is hallással és látással érzékelik a környezetüket. Ugyanakkor ezek az üzenetek nem értelmetlenek. Mutatják azt, hogy próbálkozunk tudatni a világűrben élőkkel, hogy mi is itt vagyunk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Reklámok a világűrben

Komoly üzenetek mellett természetesen komolytalanokkal is lehet találkozni. 2008-ban a Doritos - élelmiszereket gyártó cég - saját reklámját küldte ki a Naprendszerbe, pontosabban a Nagy Medve csillagképe felé, ami körülbelül 42 fényévnyire található. 2010-ben pedig a Star Trekben megalkotott híres klingoni nyelven sugároztak ki egy üzenetet, amivel igazi űrlényeket szerettek volna invitálni a Klingon operába, Hollandiába. Feltehetően elkallódhatott a meghívójuk az éterben.

10 kérdéses csillagászati kvíz: milyen messze van a Föld a Naptól?

A világegyetem megannyi érdekességet rejt. A csillagászoknak köszönhetően egyre többet lehet tudni a Naprendszer működéséről.

(Képek forrása: Arne Nordmann / Wikipedia CC BY-SA 3.0, Physische Astronomie / Wikipedia, Közkincs, Getty Images Hungary, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük