Ezt az oltási igazolást nem küldik ki automatikusan: hogyan szerezd be, ha utaznál?
Mától elérhető az uniós oltási igazolás.

utazik-covid
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Július 1-jétől már az uniós oltási igazolás is elérhető az EU-n belüli utazásokhoz - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon. Az angol-magyar kétnyelvű uniós Covid-igazolás digitálisan és papíralapon is elérhető - tartalmazza a közlemény. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasolják, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást.

Mint írják: az uniós Covid-igazolás az egész unióban egységes vizuális megjelenésű, kétnyelvű, digitális és papírformátumban is ingyenesen elérhető, QR-kóddal van ellátva. Nem minősül úti okmánynak, nem állítják ki hivatalból, és nem is küldik meg automatikusan. Az igazolást az uniós tagállamok nemzeti hatáskörben adják ki, érvényessége az összes uniós tagországra kiterjed. A bevezetésével egy időben Magyarország a többi tagállamhoz hasonlóan szabad beutazást biztosít az uniós Covid-igazolással érkező külföldieknek - fűzik hozzá.

Hogyan szerezd be az uniós oltási igazolást?

Arra biztatnak mindenkit, hogy elektronikusan töltse le az igazolást, az immár májustól elérhető mobilapplikáción keresztül. Az alkalmazás neve: EESZT Lakossági (Apple/App Store) vagy EESZT alkalmazás (Google Play áruház), ügyfélkapus bejelentkezési adatokkal használható. A mobilapplikációk EU-kompatibilis változatainak elérhetőségét az eeszt.gov.hu portálon teszik közzé. A jelenleg használt magyar jogszabályoknak megfelelő verziót le kell cserélni az új, EU-s jogszabályoknak megfelelő verzióra, ha azok megjelennek az alkalmazás-áruházakban.

Szintén egyszerű módszer, ha az utazó az igazolást saját maga kinyomtatja otthon. A taj-azonosítóval rendelkezők az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér Lakossági Portálján keresztül ügyfélkapus hozzáférésükkel bejelentkezve is letölthetik és kinyomtathatják - magyarázzák. Emellett az igazolást papíralapon a kormányablakokban, valamint a háziorvosoknál lehet díjmentesen igényelni.

Felhívják a figyelmet, hogy a kormányablakokban akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet ügyet intézni és az igazolvány kiállítása a kérelem után azonnal megtörténik. A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélkül is érvényesek, mert a hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja. Az utazóknak azt javasolják, hogy az igazolás ellenére az utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak a célország által megszabott aktuális beutazási feltételekről.

A tagállamok ugyanis saját hatáskörben speciális beutazási szabályokat határozhatnak meg, és nemzeti hatáskörben döntik el azt is, hogy mely vakcinát fogadják el. A célországban érvényben lévő esetleges speciális beutazási szabályokról a www.konzuliszolgalat.kormany.hu honlapon található meg minden információ.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ki kaphatja meg az igazolást?

Az EU Covid-igazolásra az jogosult, aki megkapta az oltást, vagyis legalább egy alkalommal beoltották, és az első oltástól számított egy év még nem telt el. Ugyan minden beoltott személy kaphat oltási bizonyítványt, függetlenül attól, hogy melyik koronavírus-oltást kapta, de a tagállamok határozzák meg, hogy mely vakcinákat fogadják el.

Ugyanakkor, az EU Covid-igazoláson - mind az alkalmazásban, mind a letölthető, kinyomtatható változatban - az oltóanyag hivatalos neve és a gyártója is szerepel, amely nem azonos a hétköznapi életben használt vakcinamegnevezésekkel. Ugyancsak saját hatáskörben határozzák meg a tagállamok, hogy a védetté minősítéshez hány oltás szükséges, az oltás után hány napnak kell eltelnie és az oltottság alapján meddig igazolják a védettséget - olvasható a közleményben.

Szintén jogosult az igazolásra - gyógyultsági igazolvány - az a személy, aki igazoltan átesett a fertőzésen. Az EU által megszabott feltételek szerint ez azt jelenti, hogy az utolsó pozitív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló PCR-tesztje vagy az uniós rendelet szerint elfogadható pozitív antigéngyorsteszttől számított 15 nap már eltelt, és 180 nap még nem.

Az ilyen típusú igazolvány maximális érvényessége 180 nap, de a tagállamok ennél rövidebb időpontot is megállapíthatnak. Az igazolványt ebben az esetben legkorábban 11 nappal azután kell kiállítani, amikor az adott személyen első alkalommal végeztek pozitív eredményű antigéngyorstesztet vagy negatív PCR-tesztet. A gyógyultsági igazolványok kiállítása a Magyarországon kiállításra került védettségi igazolványoktól eltér.

Így nem minden esetben elég az átesettség ténye az uniós gyógyultsági igazolványoknál, ezt pozitív PCR-teszttel lehet igazolni. Azok esetében, akik negatív koronavírusteszttel rendelkeznek, a fogadó országok saját maguk határozhatják meg, hogy milyen érvényességű tesztre van szükség az adott országba történő belépéshez, ez lehet 24, 48, 72 órás, vagy ettől eltérő. Magyarországra történő belépéshez 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt szükséges.

Arra is kitérnek, hogy az okmányon lévő QR-kódot mobiltelefonra ingyenesen telepíthető leolvasószoftverrel lehet leolvasni. Az ügyintézések, illetve az EESZT Ágazati Portál használata során felmerülő kérdések esetén az EESZT Kontakt Center kollégái a helpdesk.eeszt@okfo.gov.hu e-mail címen és a +36 (1) 920-1050 telefonszámon nyújtanak segítséget - tartalmazza a közlemény.

A koronavirus.gov.hu csütörtökön azt is közölte: nincs újabb halálos áldozata a járványnak, ugyanakkor újabb 32 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Eddig 5 493 609 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 958 805-en már a második adag vakcinát is megkapták.

Fotók: Getty Images

Be kell-e számolnod a munkáltatónak arról, hogy megkaptad-e az oltást?

A kérdéssel kapcsolatban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság adott ki általános iránymutatást.

Ezt is szeretjük