Számos új állatfajt fedeztek fel 2020-ban a kutatók: ezek közülük a legjelentősebbek
Több száz új fajjal bővült az ember által is ismert élővilág a 2020-as évben.

élővilág4
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén 503 új fajt azonosítottak a londoni Természettudományi Múzeum kutatói. Az új élőlények között a pillangóktól a majmokig a legkülönfélébb fajok képviseltetik magukat. Felfedeztek például egy mianmari majomfajt, egy ganajtúrófélét Új-Guineában és egy új hínárfajt a Falkland-szigeteken.

A múzeum munkatársai 2020-ban nevet adtak eddig ismeretlen zuzmóknak, darazsaknak, kacslábú rákoknak, apró tarantuláknak és tüdőtlen szalamandráknak.

Kíváncsi, rendkívüli hatalommal rendelkező faj vagyunk

- Egy olyan évben, amikor a biomassza globális tömege kisebb, mint az ember termelte tárgyak tömege, olyan, mintha azt kellene minél előbb dokumentálnunk, amit elveszítünk. Az 503 újonnan felfedezett faj emlékeztet minket arra, hogy egyetlen kíváncsi, rendkívüli hatalommal rendelkező faj vagyunk, mely kezében tartja sok más faj sorsát - mondta Tim Littlewood, a múzeum tudományos igazgatója.

élővilág3
Fotó: John Elk III / Getty Images Hungary

A szakértők eddig csaknem kétmillió különböző életformát ismertek meg a Földön, de valódi számuk a korábban becsült 8,7 milliónál jóval több is lehet. Az új DNS-elemzéses technikák révén ugyanis a látszólag hasonló élőlények különbözőségei is feltárhatóvá váltak.

GettyImages-487041749
Fotó: Morsa Images / Getty Images Hungary

A sors váratlan fordulatai is szerepet játszottak egy-egy felfedezésben. A Pseudoacanthocephalus goodmani nevű új parazita férget az Amietophrynus gutturalis nevű varangy ürülékében fedezték fel, miután a varangy véletlenül egy turista poggyászában eljutott Mauritiusról Cambridge-be. Még a mosógépet is megjárta a ruhákkal együtt, mielőtt észrevették volna az állatot.

A már ismert fajok is okoztak meglepetéseket

A múzeum gyűjteményében lévő mintegy 80 millió példány is szolgált új felfedezésekkel. Az egyik új faj, az Oedipina ecuatoriana nevű tüdőtlen szalamandra egyetlen egyed alapján ismert, melyet több mint száz éve gyűjtöttek be, azóta van a múzeum tulajdonában. Ezek a féregszerű kétéltűek az esőerdők talajába fúrva élnek, bőrükön keresztül lélegeznek. 

élővilág1
Fotó: Yuji Arikawa / Getty Images Hungary

A leglátványosabb felismerés a Trachypithecus popa (Popa langur) nevű majomfaj felfedezése volt, ezt ugyanis korábban más fajokkal keverték össze. Egy mianmari kihunyt vulkán oldalában él, de a múzeum gyűjteményében több mint száz éve meglévő bőrök és csontok alapján azonosították. Súlyosan veszélyeztetettnek számít, mindössze 200-260 példány él belőle vadon.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Reméljük, hogy a fajok elnevezése segíti védelmüket - mondta a múzeum emlősökkel foglalkozó kurátora. A legtöbb felfedezést a bogarak rendjében tették a kutatók: 170 új fajt azonosítottak, köztük egy új-guineai szkarabeuszbogarat, karmosbogárféléket Brazíliában és egy apró, mocsárkedvelő bogarat Malawiban.

A szakértők hetven új darázsfajt, három új méhfajt, kilenc új éjjeli lepkét, hat új százlábút, kilenc laposférget, egy pillangót és tíz mohaállatkát azonosítottak. A Természettudományi Múzeum munkatársai idén nevet adtak 122 új, fosszíliaként megismert fajnak és tíz új ásványnak, mely jelentős eredmény, mivel mindössze nagyjából hatezer ásványféle ismert.

Állati legek kvíze: tudod például, melyik madár a legkisebb a világon?

Az állatvilág rekordereiről kérdezünk a kvízben: tippelj, mely fajok a csúcstartók.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük