A rendőrség figyelmeztet: téged is megkereshetnek a tűzifacsalók

Beköszöntött a hideg, és sokan keresik a jó minőségű tüzelőt, ezzel élnek vissza a csalók.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fűtési szezon megkezdésekor egyre gyakrabban jelennek meg az utcákon kisteherautókkal üzletelő faárusok, portékájukat kínálva házról-házra. Sokan leintik őket árak, szállítás után érdeklődve, és az ügyletek gyorsan kötődnek, mert az ár csábítóan olcsó. 

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a árusok között sok a csaló, ezért fokozott óvatossággal álljon hozzájuk mindenki! Az alábbi tanácsaikat megfogadva megelőzhető, hogy átverés áldozatai legyünk.

Főleg a mennyiséggel csapnak be

Az alkalmi vételt többször rendőrségi feljelentés követi, amikor a becsapott vevő rájön, hogy alaposan megkárosították. A panaszok között általában a vásárolt tűzifa mennyiségével való visszaélések szerepelnek, a kialkudott súlyú fáról csak az árus távozása után derül ki, hogy a kifizetett mennyiségnek csak egy részét pakolták le a járműről, de a teljes vételárral távoztak. A becsapott emberek pedig sem a rendszámról, sem az árusokról nem tudnak pontos leírást adni.

Ezekre kell figyelni tűzifa vásárlásánál

A kereskedelmi árnál jóval olcsóbban kínált tüzelő akár bűncselekményből is származhat, ezért minden esetben kérjünk vágási vagy származási engedélyt. Csak hivatalos forgalmazó helyről vagy már ismert kereskedőtől rendeljünk árut. A kiszállításkor lehetőség szerint legyen jelen hozzáértő személy.

A lerakodás előtt egyeztessünk a tűzifa egységáráról, a súlyra szállított áruval becsaphatnak minket. A vízben előáztatott fa súlya akár duplája is lehet a szárazénak! A szállítókat kérjük meg személyazonosító okmányaik és a mázsajegy felmutatására. Ne bízzunk a szállítók által vitt mérleg hitelességében. Ha mennyiséget illetően csalás gyanúja merül fel, kérjük az áru elszállítását egy közeli mérlegelő helyre, és győződjünk meg a valódi súlyról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Minél több adatot fel kell jegyezni

Ha az áruról úgy tűnik, nem a megrendelt minőségű tűzifát szállítják ki, még a lerakodás előtt álljunk el a vásárlástól. A munkásokat ne engedjük lakásunk területén egyedül mozogni. Ne hagyjuk, hogy figyelmünket eltereljék, és valaki végig legyen jelen a lerakodás helyén. Kifizetéskor az árus ne lássa, honnan vesszük elő a pénzt.

Alaposan figyeljük meg az árusok küllemét, írjuk fel a jármű típusát, rendszámát és színét, hogy visszaélés esetén jó személyleírással és adatokkal segíthessük a rendőrség munkáját. Amennyiben mégis bűncselekmény vagy szabálysértés áldozatává válnánk, azonnal értesítsük a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon!

Ezt is szeretjük