Tűzgömb vonult el a Mátra felett: látványos felvétel is készült róla
A Piszkéstetői Obszervatórium felvételein jól látszik a tűzgömb.

tűzgömb-mátra
beauty and style
Top olvasott cikkek

Általában a különleges szépségű égi jelenségek - a legtöbb esetben hullócsillagok - a nyár folyamán, augusztusban jelennek meg, de ott van például a Geminida raj, amely decemberben kápráztatja el az embereket.

Éppen ezért szokatlan, hogy október közepén is ilyen jelenség történik, főleg úgy, hogy ez Magyarország felett zajlott, és még felvétel is készült róla. Pedig nemrég pont ez történt, október 7-én, 22:59-kor a Piszkéstetői Obszervatórium kamerái rögzítették, ahogy egy tűzgömb elhaladt a Mátra felett.

Fényesebb a Vénusznál is

Az obszervatórium felvételeit a CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tette közzé a Facebook-oldalukon, valamint azt is hozzátették, hogy a tűzgömb a Pegasus, Pisces felől jött, vagy még délebbről. A tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét, a Föld légkörében érkező hullócsillagok közül nagyjából minden ezredik számít annak. Ezek a legtöbbször nem üstökösökből, sokkal inkább kisbolygó-eredetű anyagból keletkeznek.

A Kékes Online információi szerint nemcsak speciális műszerekkel, hanem akár szabad szemmel is lehetett látni a jelenséget. A lapnak Simon Lajosné a következőket mondta: „Nagyon gyorsan történt az egész, mindössze 1-2 másodperc volt. Délről északra tartott, a semmiből tűnt elő, majd amilyen gyorsan jött, olyan hamar el is tűnt. Az éjszaka sötétje nyelte el a fényes csóvát, a hegyek mögött bukott alá. Dél-észak irányú volt, a tó felől a Markazi-kapu irányába haladt, a Keleti-Mátra gerince felett látszott. Éppen a Hegyes-tető alatt jártunk, a kálvária felé tartottunk, mikor a település felett kanyargó útról több társammal együtt hirtelen kaptuk fel a fejünket a tizedmásodpercek alatt lezajló jelenségre. Szeretjük megfigyelni és nyomon követni ezeket a csillagászati eseményeket, így ez a pár pillanat is nagy élmény volt nekünk.”

Gyönyörű fotókon a Perseidák hullócsillagai: Magyarországon is készültek varázslatos képek

Az egyik legismertebb meteorraj lenyűgöző látványt nyújtott az eget kémlelők számára.

(Borítókép forrása: CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet / Facebook)

Ezt is szeretjük