3 alig ismert trükk, amivel villámgyors lesz a számítógéped

A bekapcsolást követően nehezen tér magához a géped? Képtelen vagy használni, mert lassan tölt be?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az új számítógépek gyorsasága nem tart sokáig. Egyre hosszabb időbe telik, amíg a bekapcsolását követően végre magához tér a gép, és a programok sokasága miatt kevesebb tárhellyel rendelkezhetsz szabadon.

Ráadásul a weboldalak betöltésére is egyre többet kell várni, még nagy sebességű internetkapcsolat mellett is.

Az ember az első időkben csak tűr és tűr, de egyszer a legerősebb cérna is elszakad. Ilyenkor érdemes bevetned a következő trükköket.

Töröld az ideiglenes fájlokat!

Az interneten történő böngészés kényelmesebbé tételét szolgálják az úgynevezett ideiglenes fájlok, amelyeket a számítógéped a merevlemezen alapértelmezetten jelen lévő Temporary Internet Files mappában tárol. Ez a gyorsítótár a böngészők - például az Internet Explorer vagy a Mozilla Firefox - gyorsabb használatát teszi lehetővé. Csakhogy ennek érdekében a rendszer szinte a teljes weboldal tartalmát tárolja, pedig elegendő lenne az utoljára megtekintett oldal adatainak mentése.

A Temporary Internet Files mappában lévő fájlokra ezért semmi szükség, ráadásul a géped is gyorsabb lesz, ha törlöd őket. Ehhez elsőként zárj be minden ablakot, majd kattints a Start menü Vezérlőpult parancsára, ezután duplán az Internet-beállítások ikonra - Windows XP esetén válts klasszikus nézetre az ablak bal oldali menüsorában. Keresd meg az Általános lapon a Böngészési előzményeknél az Ideiglenesen letöltött fájlok csoportjában a Fájlok törlése gombot, és kattints rá.

Jó, ha tudod!
Ezzel a módszerrel az ideiglenes fájloknak csupán egy részét törlöd. Számos felesleges adat marad még így is a merevlemezen, amelyeket szintén érdemes törölnöd a géped gyorsítása érdekében. Ha nincs telepítve, szerezd be a Total Commander programot, amellyel kényelmesen átláthatod a számítógépeden lévő tartalmat, és segítségével a további ideiglenes fájlokat is törölheted. A Total Commanderben a C meghajtón a Documents and Settings mappában, azon belül is a Local Settings mappában találod a Temporary Internet Files könyvtárat. Ennek teljes tartalmát ürítheted - a létfontosságú fájlokat még véletlenül sem engedi majd törölni a gép. Ugyanitt kiürítheted a History mappát is.

Le a felesleges programokkal!

A számítógép használata során számos olyan programot telepítesz a gépre - hol tudatosan, hol nem -, amelyekre hosszú távon semmi szükség. Jellemző, hogy sok felhasználó a nemkívánatos programok parancsikonját az Asztalról egyszerűen behúzza a Lomtárba, ezzel azonban korántsem távolítják el az alkalmazást.

Ahhoz, hogy végleg  megszabadulhass a felesleges programoktól, a Vezérlőpultban keresd meg a Programok telepítése és törlése - vagy Programok és Windows-összetevők telepítése és eltávolítása - ikont, kattints rá duplán, majd alaposan nézd végig, hogy melyek azok a programok, amelyeket törölni szeretnél.

Vigyázz: csak olyan programot törölj, amelyet te töltöttél le vagy telepítettél - például régi nyomtatóhoz szükséges szoftvert vagy képnézegető programot -, és amiről biztosan tudod, hogy nem alapvetően szükségesek a rendszer működéséhez. A törlésükhöz kattints az Eltávolítás gombra.

Tudtad?
Sok alkalmazás fut a háttérben a számítógép használata közben, amelyekről talán nem is tudsz. A Windowsszal együtt induló MSN vagy a Skype, továbbá a médialejátszók mind lassítják a géped, ráadásul a gyorsgombokkal csak néhány másodpercet nyersz a program valós elindításánál. Jobban teszed, ha ezeket úgy állítod be, hogy te indíthasd csak el, és még a kis ikonjuk se legyen a tálcán.

Tartsd karban a számítógéped!

Ha eltávolítottad a nemkívánatos szoftvereket és a szükségtelen fájlokat a gépedről, ideje kicsit gatyába rázni azt. Először is a szükséges, de ritkábban használt adatoknak kell praktikusan helyet találnod - ezt könnyen megteheted a Lemezkarbantartó segítségével. A Start menüben keresd meg a Kellékek között a Rendszereszközök mappát, majd válaszd ki a Lemezkarbantartót - a program megnyitása igénybe vehet néhány percet, ez alatt az idő alatt térképezi fel ugyanis a meghajtók állapotát, és kezd bele a régi fájlok tömörítésébe.

A felnyíló ablakban jelöld be az összes négyzetet, majd kattints a Fájlok tömörítése gombra. Ez a művelet is igénybe vehet néhány percet, de megéri türelmesnek lenned.

A különböző adatok tárolásával, majd törlésével vagy tömörítésével üres helyek keletkeznek a merevlemezen, ám igen kaotikusan. Ezek összerendezésére szolgál a Lemeztöredezettség-mentesítő, amelyet a Start menüből érsz el. Itt keresd meg a Kellékek között a Rendszereszközök mappát, majd válaszd ki a Lemeztöredezettség-mentesítőt. A programban jelöld ki a C meghajtót, majd kattints az Elemzés gombra. Ha néhány másodperc után az alkalmazás üzenetében azt olvasod, hogy szükséges a töredezettség-mentesítés, akkor indítsd el a programot. Ez, függően a merevlemez állapotától, akár több órát is igénybe vehet, a végeredmény viszont kárpótol majd a türelmedért.

Ezt is szeretjük