20 ezer ember vesztheti el a munkahelyét
Kik vannak veszélyben?
Súlyos katasztrófa fenyeget abban a térségben, mely amúgy is sok problémával néz szembe.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Foglalkoztatási katasztrófához vezethet, ha megszűnik a dohánytermesztés Szabolcsban. Márpedig az unió tovább nem támogat, a trafiktörvény hatására pedig harmadával esett vissza a dohányáruk eladott mennyisége. Ráadásul nem ennyien szoktak le, sokkal inkább a csempészett áruk piaca ugrott meg. Most ott tartunk, hogy nem csökkent a dohányzók száma, és még 20 ezer ember megélhetése is veszélybe került.

Nem szív kevesebbet a magyar, csak a szokásai változtak

Aki járt mostanság Budapest frekventált közterein, bizonyára szembesült azzal, mennyire elszaporodtak azok a zugárusok, akik zárjegy nélküli cigarettákat kínálnak jóval a trafikban tapasztalható ár alatt.

2013. július 1-én lépett hatályba a köznyelvben csak trafiktörvényként emlegetett rendelkezés, melynek hatására alaposan csökkent a cigarettákat árusító boltok száma. Ráadásul az újdonsült trafiktulajdonosok számára nagyobb árrést hagyott a törvényhozó, aminek következtében úgy drágult drasztikusan a cigaretta, hogy az nem az államot gazdagította.

Feltehetőleg e két tényező hatására sosem látott mértékben, csaknem harmadával esett vissza a cigarettaeladás Magyarországon. Ez a hír örömteli lenne, ha nem figyelmeztetnének szakemberek arra, hogy valójában nem dohányzik kevesebbet a magyar, csak megkerüli a hivatalos beszerzési csatornákat, és például az utcai árusokhoz fordul.

Bár az illegális piac méretét nehéz megbecsülni, mert csak arról a mennyiségről tudhatunk biztosan, amit a Nemzeti Adó és Vámhivatal - NAV - felderít.

20 ezer munkahely végveszélyben

Miközben a dohányzók egy tetemes része a leszokás helyett a külföldről - jellemzően Ukrajnából - becsempészett cigarettát vásárolja, a kormány Magyarország leginkább problémás térségeiben küzd a dohánytermesztés fenntartásáért, ami sok helyen az egyedüli megélhetést jelenti a helyieknek.

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium - NGM - államtitkára termelői és feldolgozói megállapodás aláírásán vett részt Szabolcsban még augusztusban, ahol elmondta, a kormány gőzerővel folytatja a 20 ezer ember megélhetését biztosító hazai dohánytermesztés támogatási rendszerének kidolgozását.

Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke az eseményen elmondta, az unió már nem biztosítja azt a 7 milliárd forintot - Brüsszel ezt a dohányzás visszaszorítása miatt szünteti meg -, mely szerkezetátalakítási támogatásként érkezne az ágazathoz, ezért a hazai dohánytermesztést a megszűnés réme fenyegeti.

Bár az természetesen helyénvaló, hogy Brüsszel és Budapest is küzd azért, hogy minél kevesebben folytassák ezt a káros szokást, mely az egészségbiztosítási rendszernek is komoly megterhelést jelent, 20 ezer ember munkahelyének megszűnése katasztrófával érne fel.

Ahol a dohány az egyetlen kiút

Ma Magyarországon 4711 hektáron termesztenek dohányt, ennek 80%-át Szabolcsban. A térség munkanélküliségi rátája így is meghaladja az országos átlagot, így a dohánytermesztés megszűnése tovább súlyosbítaná az amúgy is elkeserítő helyzetet.

A szabolcsi és nyírségi parlagföldeken ráadásul más növényre átállni szinte lehetetlen, hiszen ezen a típusú talajon a haszonnövények közül csak a dohány terem meg magas minőségben.

A trafiktörvény úgy tűnik nem kényszerítette ki a dohányzás visszaszorulását, viszont elérte, hogy tovább szűküljön egy amúgy sem túl jól menő piac. Kettős cél lenne a dohányzás tényleges visszaszorítása hazánkban, illetve az, hogy a hátrányos helyzetű térségekben legalább ne növekedjen tovább a munkanélküliség.

Fotó: mobilon megjelenő: MTI/Mészáros János

Ezt is szeretjük