Nagyon egyszerű a hosszú élet titka a kutatók szerint, ráadásul ingyen van
Alighanem ez a legvelősebb ok arra, miért is éri meg optimistán szemlélni a világot.

optimizmus 3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A boldogság csak hozzáállás kérdése. Manapság szinte naponta szembejön az emberrel ez a mondat, ahogy az elmúlt évtizedek kutatásainak nagy része is a napos oldal mellett tette le voksát.

Egy friss tanulmány azonban nem kevesebbet állít, mint hogy az optimisták jóval tovább élnek a pesszimistáknál. Nagyon érdekes eredményeket hozott a felmérés.

Tovább élnek az optimisták?

Lewina Lee, a Bostoni Orvosi Egyetem munkatársa kollégáival két adatbankot elemzett, ahol hosszú évek óta bizonyos foglalkozások képviselőivel kapcsolatos kórtörténeti információkat tárolnak. A Science Dailyn publikált felmérés során mintegy hetvenezer ápolónő és 1429 veterán adatait hasonlították össze, valamint kérdőívek és tesztek segítségével megállapították az alanyok pozitív vagy negatív beállítottságát.

A szakértők a nőket négy, míg a férfiakat öt csoportra osztották pozitív vagy negatív beállítottságuk szerint. Az eredmények alapján az optimista nők 15%-kal tovább éltek, mint a pesszimisták, az optimista férfiak pedig átlagosan 11%-kal éltek tovább pesszimista társaikhoz képest.

Az optimisták jobban szabályozzák érzelmeiket

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a hosszabb várható élettartam hátterében a résztvevők egészséges életmódja áll-e, mondjuk, a kevesebb dohányzás és a több sport. Megállapították, hogy ezek figyelembe vétele mellett a különbségek alacsonyabb értéket mutatnak, de az optimisták továbbra is vezetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Míg más tanulmányok szerint az optimista emberek jobban tudják szabályozni érzelmeiket és viselkedésüket, illetve hatékonyabban kiheverik a stresszt és a problémákat - mondta Laura Kubzansky, a kutatás társszerzője.

Az optimisták a társadalomba is könnyebben beilleszkednek, ami ugyancsak pozitívan befolyásolja a várható élettartamot. A szerzők szerint, bár a pozitív beállítottság részben genetikai okokra vezethető vissza, de tanulható is.

10 vicces kép, amiben minden introvertált magára ismer

Bár ma már egyre ismertebb ez a személyiségtípus, a világ jelenleg még a pörgősebb, extrovertált beállítottságúaknak kedvez, így aki nem ilyen, az sokszor kívülállónak érezheti magát. Jólesik tehát a tudat, hogy mások is hasonlóan gondolkodnak és tapasztalnak. A megerősítés sokszor mémek formájában érkezik: íme tíz szituáció, ami minden introvertáltnak ismerős lesz!

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük