Egy gyakran használt szó, amit sokan félreértenek: te tudod, mit jelent valójában?

Ma van a tolerancia világnapja - de mit is takar ez a szó?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma van a tolerancia nemzetközi napja, amely nem csak a békés egymás mellett élésre hívja fel a figyelmet, de az intolerancia veszélyeire is.

Sokan vannak azonban, akik nincsenek tisztában a tolerancia szó valódi jelentésével, és így hajlamosak félreérteni az egész üzenetet.

Türelem

Manapság, amikor már jóval lazább a mindennapi élet, és az emberek világnézete is nyitottabb, mint évszázadokkal ezelőtt, sokkal többen merik vállalni, hogy eltérnek a sémáktól, és így egy izgalmas, színes tömegben élhetünk. Ez azonban még mindig komoly konfliktusforrást is jelent, amelyet lehetetlen kezelni, ha fennáll a tolerancia hiánya.

De mit is takar ez a szó pontosan? A tolerancia kifejezés latin eredetű, türelmességet, tűrőképességet jelent. Használják orvosi értelemben is, de elsősorban a tőlünk és a mi nézeteinkkel eltérő dolgok elviselésére, elfogadására vonatkozik.

Talán sokan azért elutasítóak a tolerancia szóval szemben, mert félreértik a jelentését, és úgy érzik, valami olyat akar rájuk erőltetni, amivel ők egyáltalán nem értenek egyet - pedig ez nem így van: nem arra ösztönöz, hogy megszeress valamit, ami ellenkezik a nézeteiddel, csupán arra kér, hogy fogadd el, viseltess türelemmel iránta, és tanulj meg együtt élni vele.

Előítéleteink

Mi jut eszedbe először, ha meglátsz egy férfit, akinek tele van tetoválva a karja? A következő fotósorozat fontos dolgokra világít rá.

Négy szó

Nem vagyunk egyformák, de ez nem rossz dolog, hiszen a világ unalmas hely lenne, ha mindenki ugyanolyannak született volna - mindegy, hogy a gondolkodását, ízlését, származását vagy akár a frizuráját értjük ez alatt. Mindenkin lehet fogást találni, ha alaposan keres az ember, ezért nem érdemes belemenni a különbözőségeinkről szóló vitákba.

Persze még van hová fejlődnie a társadalmunknak, de ha az ember megérti a lényeget, és nyitott arra, hogy a már kialakult világnézetén is időről időre csiszolgasson egy kicsit, nyugodtabbak lesznek a saját és a környezete mindennapjai is. A tolerancia szó jelentését talán négy szóval fogalmazhatnánk meg a legjobban: élni és élni hagyni.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük