Egy gyakran használt szó, amit sokan félreértenek: te tudod, mit jelent valójában?

Ma van a tolerancia világnapja - de mit is takar ez a szó?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma van a tolerancia nemzetközi napja, amely nem csak a békés egymás mellett élésre hívja fel a figyelmet, de az intolerancia veszélyeire is.

Sokan vannak azonban, akik nincsenek tisztában a tolerancia szó valódi jelentésével, és így hajlamosak félreérteni az egész üzenetet.

Türelem

Manapság, amikor már jóval lazább a mindennapi élet, és az emberek világnézete is nyitottabb, mint évszázadokkal ezelőtt, sokkal többen merik vállalni, hogy eltérnek a sémáktól, és így egy izgalmas, színes tömegben élhetünk. Ez azonban még mindig komoly konfliktusforrást is jelent, amelyet lehetetlen kezelni, ha fennáll a tolerancia hiánya.

De mit is takar ez a szó pontosan? A tolerancia kifejezés latin eredetű, türelmességet, tűrőképességet jelent. Használják orvosi értelemben is, de elsősorban a tőlünk és a mi nézeteinkkel eltérő dolgok elviselésére, elfogadására vonatkozik.

Talán sokan azért elutasítóak a tolerancia szóval szemben, mert félreértik a jelentését, és úgy érzik, valami olyat akar rájuk erőltetni, amivel ők egyáltalán nem értenek egyet - pedig ez nem így van: nem arra ösztönöz, hogy megszeress valamit, ami ellenkezik a nézeteiddel, csupán arra kér, hogy fogadd el, viseltess türelemmel iránta, és tanulj meg együtt élni vele.

Előítéleteink

Mi jut eszedbe először, ha meglátsz egy férfit, akinek tele van tetoválva a karja? A következő fotósorozat fontos dolgokra világít rá.

Négy szó

Nem vagyunk egyformák, de ez nem rossz dolog, hiszen a világ unalmas hely lenne, ha mindenki ugyanolyannak született volna - mindegy, hogy a gondolkodását, ízlését, származását vagy akár a frizuráját értjük ez alatt. Mindenkin lehet fogást találni, ha alaposan keres az ember, ezért nem érdemes belemenni a különbözőségeinkről szóló vitákba.

Persze még van hová fejlődnie a társadalmunknak, de ha az ember megérti a lényeget, és nyitott arra, hogy a már kialakult világnézetén is időről időre csiszolgasson egy kicsit, nyugodtabbak lesznek a saját és a környezete mindennapjai is. A tolerancia szó jelentését talán négy szóval fogalmazhatnánk meg a legjobban: élni és élni hagyni.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük