"Vérlázító, ami történik" - Besokallt a jobboldali művész és Orbán Viktor
Újabb részéhez érkezett a Tokody-Ókovács bárbaj, úgy néz ki, az utolsóhoz.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A héten folytatódott az Ókovács Szilveszter-Tokody Ilona párbaj, amely Ókovács kirúgásával végződött. Mint ismert, a kormánybiztos és a világhírű énekesnő akkor kapott először össze, amikor Tokody váratlanul kritizálni kezdte a kormánybiztos munkáját az Operaház évadzáró ülésén, ahol Balog Zoltán miniszter is megjelent.

Ókovács Szilveszter, egykori HírTv-s műsorvezető, jelenlegi kormánybiztos

Tokody: "Akkor hagyom abba, ha levágják a fejemet"

Ókovács Szilveszter akkor Tokody felszólalását úgy értékelte, hogy az olyan, mint amikor egy meztelen futballhuligán berohan a pályára, mire később Tokody Ilona azt mondta, akkor hagyja abba a harcot, ha levágják a fejét.

Nem sokkal később újabb incidens történt, a köztévé stábja nem forgathatott az Opera épületén belül az örökös tag Tokody Ilonával - akit korábban olyan sztárok méltattak, mint José Carreras -, mert Ókovács megtiltotta, mondván, az énekesnő valótlanságokat nyilatkozik a médiának.

Az ügyben megszólaltak a kollégák, a Blikknek a Magyar Operaénekesek Egyesülete elnöke, Rácz István elmondta, vérlázítónak tartja, hogy Tokody Ilonát visszautasították, ez a kultúra ellen való lépés.

Ez hallatlan, így nem lehet viselkedni

Maros Gábor operaénekes úgy vélekedett, ez hallatlan, így nem lehet viselkedni. Hozzátette: nála jobboldalibb ember kevés létezik, "de azért álljon már meg a fáklyásmenet! Most már valakinek lépnie kell. Ne azt sugalljuk már a világ felé, hogy ebben az országban mindent lehet!"

- Ókovács nem érdemli meg, hogy belépjen az Operaházba. Szilveszter után jön az új év. Remélem, minél hamarabb - tette hozzá az atv.hu tudósítása szerint.

Berkes János operaénekes közölte, jogilag nem lehet beleszólni, annak ad engedélyt Ókovács, akinek akar, emberi oldalról viszont más a helyzet.

- Talán több kiváltságot élvezhetne egy örökös tag. Kiszolgáltatottak, csúnya szóval prostituáltak vagyunk. Akit hívnak, az kap szerepet, akit nem, az nem. Decemberben Tokodyval énekeltem volna a Bohéméletben. Sajnálom, hogy ez nem fog összejönni - tette hozzá.

Tokody Ilona vs. Ókovács Szilveszter
Az operaénekesnő nemzetközi karrierjét a világhírű tenor, José Carreras indította el, aki rajongott Tokodyért. A művésznő a világ szinte minden fontosabb operaházában énekelt, többször írt róla a The New York Times. Az archívumban kerestük Ókovács Szilveszter nevét is, de őt egyszer sem említik. További érdekességek Tokody Ilonáról ezen a linken.

Tokody Ilona a történtekkel kapcsolatban azt mondta: ez egy vezetői hiba.

- Ilyen nincs, hogy egy örökös tagot kitiltsanak az Operaházból. Ez pont olyan, mint ha egy miniszterelnöknek megtiltanák, hogy a parlamentben nyilatkozzon. Egy Rockenbauer Zoltánt megtagadott?! Megtiltja, hogy egy örökös taggal a házban vegyenek fel egy nemzeti műsort?! Ez micsoda, ha nem nemzetellenes?! Ókovácsnak le kellett volna győznie a személyes negatív érzéseit az Opera érdekeiért - tette hozzá. A forgatás egyébként végül nem maradt el, az Operaház helyett egy cukrászdában vették fel a műsort.

Orbán kirúgta Ókovácsot

Aztán pénteken jött a hír, hogy Orbán Viktor úgy döntött, megválik Ókovácstól. Mint az MSN MaiNap cikkéből kiderül, a kormány pénteki határozata szerint Budai Gyulát augusztus 31-i hatállyal mentették fel az elszámoltatási és a korrupcióellenes kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztosi megbízatás alól. Ugyanerre a sorsra jutott Ókovács Szilveszter, aki a Magyar Állami Operaházat vezette kormánybiztosként, valamint Baán László, a tervezett múzeumi negyedért felelős kormánybiztos is - írja a lap.

Később közölték, a kulturális államtitkárság továbbra is számít Ókovács munkájára, a kérdés szerinte csak az, hogy miniszteri biztosként, vagy megbízott főigazgatóként folytatja-e tovább az új évadban.

Ezt is szeretjük