Ennyivel rövidíti meg a kormány megint a vállalkozásokat
Többletkiadás a pénztárgépek miatt
A minisztérium sürgeti az átállást.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az olcsóbb pénztárgépek hiánya több milliárd forint többletkiadást jelent a legkisebb vállalkozások számára a kereskedelemben.

A többletkiadás akkor következik be, ha a cégek az Nemzetgazdasági Minisztérium felhívásának megfelelően járnak el, vagyis augusztus 31-ig megrendelik az új pénztárgépeket.

Az új gépek megrendelése

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalkozóknak legkésőbb augusztus 31-ig meg kell tenniük az átállás érdekében előírt lépéseket, tehát a jövő hét végére valamennyi érintettnek rendelkeznie kell érvényes pénztárgép-megrendeléssel.

Az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek online pénztárgépre cserélésének határideje augusztus 31., míg az elektronikus naplóval rendelkező gépeket idén december 31-ig kell lecserélniük a kereskedőknek. 2014. január 1-től már csak online pénztárgép használható minden magyarországi kereskedelmi egységben.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az NGM pénztárgép rendelési felhívása - amelyet az érintett kereskedők és vendéglátósok is értetlenül fogadtak - "felborította az előzetes józan számításokat".

A szövetség kifejti, hogy ellentmondás van az ellenőrző hatóság, vagyis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a szaktárca közlései között, mivel az Nemzetgazdasági Minisztérium a pénztárgép megrendelését és az üzembehelyezési kódot együtt, amíg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csak az üzembehelyezési kód igénylését kéri az augusztus 31-i határidőig.

A kereskedelmi szövetség szerint súlyos probléma, hogy a minisztérium pénztárgép rendelési elvárása augusztus végéig nem teljesíthető, ugyanis nincs megvásárolható pénztárgép, az engedélyezett pénztárgépek gyártásának felfuttatása még nem kezdődött meg.

- Rendelni lehet ugyan pénztárgépet, de nem biztos, hogy az megfelel a kereskedőnek - írja a kereskedelmi szövetség, kifejtve, hogy az átállásra kötelezettek 518 féle pénztárgépet használhatnak, ez is mutatja az igények sokféleségét.

Nem kapott még mindenki engedélyt

Ezzel szemben a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal nyilvántartása szerint eddig négy forgalmazó kapott online pénztárgép értékesítésére engedélyt, vagyis egyelőre szűk a kínálat.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint nem könnyíti meg a választást, hogy az engedélyezett online pénztárgépek ára egységesen 140 ezer forint körül mozog.

Több forgalmazó engedélykérelmének elbírálása is folyamatban van a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál, vagyis várható újabb, a jelenlegi 140 ezer forint körüli árnál olcsóbb pénztárgépek megjelenése is, 110-120 ezer forint körüli árakon.

A kereskedők összezavarodtak

A minisztérium  felhívása miatt ugyanakkor tanácstalanok a kereskedők, hogy megrendeljék-e a drágább gépeket augusztus 31-ig. Sok kisvállalkozás napi, néhány ezer forintos pénzügyi gondokkal küszködik, számukra eleve óriási teher a pénztárgép vásárlás, még az 50 ezer forint támogatással együtt is.

Az olcsóbb pénztárgépek hiánya az NGM felhívásának teljesítése esetén több milliárd forint többletkiadást jelent a legkisebb vállalkozások számára. A kereskedelemben például a legkisebb, egyboltos kereskedők száma 80 ezer, bár a többi kicsi sem dúskál a javakban.

Az üzembehelyezési kódot augusztus végéig igényelni kell, ez a jogkövető magatartás része. Azt javasolják a kereskedőknek, hogy rendelés esetén mindenképpen kössenek ki elállási jogot, mivel csúszhat a gyártás, ráadásul később megjelenhet olcsóbb, vagy jobb pénztárgép is a piacon, ami nem csekély megtakarítást jelenthet.

Célszerű az ajánlatkérés és a rendelés folyamatát körültekintően nyilvántartani, a megrendelés esetleges visszautasításával együtt: ha bármilyen ok miatt a pénztárgép forgalmazója nem fogadja el a megrendelést, arról a kereskedő nem tehet - olvasható a közleményben.

Ezt is szeretjük