Rejtélyes tűz okozhatta a Titanic elsüllyedését: a jéghegy csupán a pontot tette fel az i-re

A 20. század egyik legjelentősebb katasztrófája új értelmet nyert, miután fény derült egy titokzatos tűzesetre, amely a Titanic első útját megelőzően történt.

Rejtélyes tűz okozhatta a Titanic elsüllyedését

A Titanicot a korának legmonumentálisabb utasszállító hajójának tartották számon. 269 méter széles és 53 méter magas volt - ezek akkoriban emberfeletti mutatóknak számítottak.

A luxusjármű pontosan 111 évvel ezelőtt, 1912. április 15-én, hajnalban került két darabban az Atlanti-óceán fenekére, miközben tragikus módon életét veszítette több mint 1500 utas. Az egész bolygót megrázó szerencsétlenség körülményei azóta is foglalkoztatják a szakértőket, a különböző teóriák pedig sorra látnak napvilágot.

A jéghegy csúcsa

Április 14-én, éjfél előtt húsz perccel ütközött a Titanic egy jégheggyel, amelyet túl későn vett észre a legénység ahhoz, hogy teljes egészében ki tudják kerülni. A hajó 16 vízálló rekeszéből hatot megsértett az ütközés, az elsüllyedés pedig ezáltal elkerülhetetlennek bizonyult. 

GettyImages-143424926
Fotó: Archive Photos / Getty Images Hungary

Bruce Ismay, a White Star Line hajótársaság igazgatója úgy kívánta, hogy teljes sebességgel haladjanak céljuk felé, és idő előtt daliásan vonuljanak be New Yorkba - ezzel is fitogtatva a hajó szédítő teljesítményét. Smith kapitány, a Titanic parancsnoka kezdetben ellenezte a kérést a jéghegyekkel kapcsolatos figyelmeztetések okán, végül mégis teljesítette. 

Tűzvész az óceánfenék előtt

Fellelhetők ikonikus fotók a Titanic vízre eresztését megelőző napokból, amelyek jól látható sérülésről árulkodnak a hajó jobb oldalán. Angol mérnökök megállapították, hogy a rejtélyes nyomot széntűz okozta, amely az utasszállító három emelet magas szénbunkerében keletkezett a próbaút során. 

Az alábbi fotón egyértelműen látható a szóban forgó sötét folt, amelyet a széntűz okozott.

Dokumentációk szerint az indulás előtt tíz napon át gyakorlatilag a belsejében égett a Titanic, illetve a vízre szállás idején is még javában bajlódtak a tűz eloltásával. A széntűzzel történő megbirkózás rendkívül embert próbáló feladat, amely egy viszonylag szűk hajószekción belül súlyos kellemetlenségeket okozott. 

A jéghegy ott érte az utasszállítót, ahol a széntűz megkárosította a hajótestet, ezért egyes szakértők véleménye szerint ez felgyorsíthatta a süllyedési folyamatot. A tűzeset tényét egyébként igyekeztek minél inkább a szőnyeg alá söpörni a csodahajó háza táján az indulás előtt, bár egy korabeli, rejtélyes széntűzzel kapcsolatos újságcikk fellelhető, amely árulkodik a közvélemény, de legalábbis a sajtó gyanújáról. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Az elmélet szerint, amennyiben nem jelentkezett volna a tűzeset, avagy nem kapkodják el a premiert, a Titanic az ütközés utáni kb. három óránál tovább maradt volna a felszínen. Ez elég időt biztosított volna arra, hogy sokkal több ember túlélje a katasztrófát, hiszen hajnali kettő óra húsz perckor nyelte el a monstrumhajót az óceán, a Carpathia személyszállító hajó - amely kimentette a mentőcsónakokban várakozó túlélőket - pedig hajnali három óra harminc perckor ért a helyszínre. 

Tudod, ki volt a Titanic legfiatalabb utasa? 2 hónaposan élte túl a katasztrófát

Milvina Dean édesapja az Atlanti-óceánban lelte halálát.

Ő volt a Titanic legfiatalabb utasa: 2 hónaposan élte túl a katasztrófát

Milvina Dean édesapja azonban az Atlanti-óceánban lelte halálát.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)  

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük