Timike és Dajcstomi kalandjai - Mi is itt a probléma?

Üzengetés alakult ki a két képviselő között, és egy olyan dologról van szó, amiről fontos beszélni.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Timike tűzrőlpattant, fekete hajú, harcos személyiség, aki mindig megmondja, mit gondol. Timike emellett országgyűlési képviselő is, Szabó Tímeának hívják egyébként, és így is kellene nevezni mindenkinek, akinek van egy kis esze, vagy ha az nincs, akkor volt gyerekszobája. És ez teljesen független attól, hogy egyetért-e vele valaki, vagy nem.

Szóval Timike és Deutsch Tamás között heves csörte alakult ki, miután európai parlamenti képviselőnk Timikét lekékharisnyázta, aki teljes joggal felhúzta ezen magát, és hímsovinisztának nevezte Deutsch Tamást.

Persze érkezett is Deutschtól a válasz, amiben a kékharisnyázást magyarázza. Az a szomorú, hogy sajnos nem azon magyarázkodott, amin - véleményem szerint - Szabó Tímea felhúzta magát. Azaz azon, hogy miért illet egy felnőtt, felelős munkát végző ember egy másik, felnőtt, felelős munkát végző embert lekicsinylő, gyerekeknek való megszólítással. 

Sajnos a magyar közbeszédben általános, hogy a nőket a keresztnevükön, sokszor kicsinyítő képzővel ellátva jelölik, holott még egy titkárnőt megszólítani is tiszteletlenség így.

És a fent említett példa nem egyedi eset. Pár hónapja történt, hogy ülök a tévé előtt, és Matolcsy György, felelős munkát végző, felnőtt ember, azt bírta mondani egy sajtótájékoztatón, hogy "az osztályvezető úrral és Andreával" kidolgoztak valamit.

Sajnos az andreázás után nem tudtam figyelni arra, hogy mit is dolgoztak ki, mert egyszerűen nem hittem el, hogy 2013-ban, az Európai Unió egyik országának vezető embere a keresztnevén mutatja be a munkatársát, egy hozzá hasonlóan felelős munkát végző embert.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Az pedig azóta sem derült ki számomra, hogy vajon dr. Jánosi Andrea közbeszerzésért felelős helyettes államtitkárról van-e szó, esetleg dr. Nemes Andreáról, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetőjéről, vagy valaki másról. Én Andrea helyében nem lettem volna olyan higgadt, remélem, utána zárt ajtók mögött megkérte Matolcsy Györgyöt, ugyan tegye már meg, hogy következő alkalommal megtiszteli azzal, hogy a teljes nevén szólítja nyilvánosan, sőt, esetleg még a titulusát is hozzáteszi.

Idén ez a politikus beszélt a legtöbbet a parlamentben

Nézegess képeket!

Elolvasom

A timikézés, andreázás teljesen megfelelő a családban, baráti találkozón, sőt, még azt is el tudom képzelni, hogy egy informális megbeszélésen is elhangozhat ilyen. De azt nem, hogy a szakmai vagy politikai életben valakit így nevezzenek, hiszen ebben a megszólításban van egy jó nagy adag lesajnálás, az embert egy alsóbb szintre pozícionálják.

Persze sokszor védekeznek azzal, hogy de hát ez csak kedveskedés - ugyanakkor miért lenne szükség erre az üzleti vagy politikai életben? Az lenne a normális, hogy embereket a teljes nevükön szólítsák. Elképzelhetetlennek tartom, hogy a házelnököt ilyen kontextusban lacikázzák, vagy hogy Andrea esetleg az mondja, hogy köszönöm, Gyuri, a szót.

És itt elsősorban nem Szabó Tímeáról van szó, nem szeretném, ha Hoffmann Rózsát rózsikázná valamelyik ellenzéki képviselő, esetleg Gabikaként utalnának Selmeczi Gabriellára, vagy Dórikának neveznék Dúró Dórát. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy ki mit képvisel, mert a munkáját végzi, és megilleti a tisztelet, akármi is legyen a ruhája alatt.

Fotók: Deutsch Tamás / MTI, Szigetváry Zsolt, Szabó Tímea / Facebook

Ezt is szeretjük