Képek! Uniós országok, ahol még mindig tiltott az abortusz
Nem is hinnénk, hány olyan ország van, ahol a nőknek tilos a művi terhességmegszakítás.

Dia

	Málta egyike azoknak a helyeknek, ahol a nőknek akkor sincs lehetőségük a terhesség megszakítására, ha nemi erőszak áldozataként estek teherbe.	Az országban az abortusz - ahogy a válás is - bűncselekménynek számít. Érdekesség, hogy míg a nőket büntetik az abortusz miatt, addig a férfiakat nem, ha saját feleségüket erőszakolják meg.

Málta egyike azoknak a helyeknek, ahol a nőknek akkor sincs lehetőségük a terhesség megszakítására, ha nemi erőszak áldozataként estek teherbe.

Az országban az abortusz - ahogy a válás is - bűncselekménynek számít. Érdekesség, hogy míg a nőket büntetik az abortusz miatt, addig a férfiakat nem, ha saját feleségüket erőszakolják meg.

Dia

 	A nyugat-európai országok közül tiltott az abortusz a katolikus Írországban, ahol csak akkor lehet művi terhességmegszakítást végezni, ha a terhesség kihordása a nő életét veszélyezteti. Az íreknél a máltaiakhoz hasonlóan a nemi erőszak is kizáró ok. Az írek épp ezért Nagy-Britanniába utaznak, és ott végeztetik el a beavatkozásokat.  	Az országot 2010-ben az Európai Emberi Jogi Bíróság elmarasztalta, mert nem tette lehetővé egy rákbeteg nőnek, hogy élete védelmében megszakíttassa terhességét.

A nyugat-európai országok közül tiltott az abortusz a katolikus Írországban, ahol csak akkor lehet művi terhességmegszakítást végezni, ha a terhesség kihordása a nő életét veszélyezteti. Az íreknél a máltaiakhoz hasonlóan a nemi erőszak is kizáró ok. Az írek épp ezért Nagy-Britanniába utaznak, és ott végeztetik el a beavatkozásokat.

Az országot 2010-ben az Európai Emberi Jogi Bíróság elmarasztalta, mert nem tette lehetővé egy rákbeteg nőnek, hogy élete védelmében megszakíttassa terhességét.

Dia

	Lengyelországban is tiltott az abortusz, kivéve, ha egészségügyi okból szükséges a beavatkozás, illetve, ha a terhesség nemi erőszak következménye. A lengyel nők az írekhez hasonlóan külföldön végeztetik el a beavatkozást.	Az országban tavaly robbant az abortuszvita, az ellenzék a liberalizálás szerette volna, közel félmillió lakos pedig a szigorítását mellett állt ki. Végül maradt úgy a jogszabály, ahogy volt.

Lengyelországban is tiltott az abortusz, kivéve, ha egészségügyi okból szükséges a beavatkozás, illetve, ha a terhesség nemi erőszak következménye. A lengyel nők az írekhez hasonlóan külföldön végeztetik el a beavatkozást.

Az országban tavaly robbant az abortuszvita, az ellenzék a liberalizálás szerette volna, közel félmillió lakos pedig a szigorítását mellett állt ki. Végül maradt úgy a jogszabály, ahogy volt.

Dia

 	Spanyolországban tavaly legalizálták az abortuszt, amely a terhesség 14. hetéig elvégezhető. A beavatkozás feltétele, hogy a várandós nő tanácsadáson vegyen részt egy egészségközpontban. A törvény a 22. hétig az anya egészségének komoly veszélyeztetése vagy a magzat fejlődési rendellenessége esetén is engedélyezi a művi vetélést. Korábban egészségügyi, illetve szociális és gazdasági okokból lehetett elvégeztetni a beavatkozást.  	Érdekesség, hogy a szigorú szabályozás ellenére évente több mint százezer terhesség-megszakítást végeztek el az országban.

Spanyolországban tavaly legalizálták az abortuszt, amely a terhesség 14. hetéig elvégezhető. A beavatkozás feltétele, hogy a várandós nő tanácsadáson vegyen részt egy egészségközpontban. A törvény a 22. hétig az anya egészségének komoly veszélyeztetése vagy a magzat fejlődési rendellenessége esetén is engedélyezi a művi vetélést. Korábban egészségügyi, illetve szociális és gazdasági okokból lehetett elvégeztetni a beavatkozást.

Érdekesség, hogy a szigorú szabályozás ellenére évente több mint százezer terhesség-megszakítást végeztek el az országban.

Dia

	Cipruson a nő kérelmére nem végezhető abortusz, csak akkor, ha a magzatnak valószínűsíthetően valamilyen rendellenessége van, vagy, ha a terhesség nemi erőszak következménye, illetve, ha a nő hátrányos társadalmi vagy gazdasági helyzetben van.	Az abortuszokat magánklinikákon végzik, az állami kórházakban nincs lehetőség ilyen beavatkozásra.

Cipruson a nő kérelmére nem végezhető abortusz, csak akkor, ha a magzatnak valószínűsíthetően valamilyen rendellenessége van, vagy, ha a terhesség nemi erőszak következménye, illetve, ha a nő hátrányos társadalmi vagy gazdasági helyzetben van.

Az abortuszokat magánklinikákon végzik, az állami kórházakban nincs lehetőség ilyen beavatkozásra.

Dia

 	Luxemburgban a ciprusival egyenértékű szabályozás van érvényben, vagyis, csak egészségügyi okokból, illetve gazdasági, szociális okokból lehet művi terhességmegszakításokat végezni, továbbá, ha a nőt megerőszakolták, és emiatt lett terhes.

Luxemburgban a ciprusival egyenértékű szabályozás van érvényben, vagyis, csak egészségügyi okokból, illetve gazdasági, szociális okokból lehet művi terhességmegszakításokat végezni, továbbá, ha a nőt megerőszakolták, és emiatt lett terhes.

Ezt is szeretjük
Szerző: Oroszi Babett
Fotó: