Szervét Tibor 3 férfi miatt került hatalmas nyomás alá
Hamarosan bemutató, a színész körül ezért nő a feszültség. Tudd meg, hogyan oldja meg. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogy fér meg együtt három férfi egy színpadon? Mitől tartalmas és élvezetes egy próbafolyamat? Miből meríthet energiát az ember a legstrapásabb időszakokban is? A Thália Színház közelgő bemutatója kapcsán Szervét Tiborral beszélgettünk erőfitogtatásról, inspiráló eszmecserékről és kikapcsolódásról.

- A Thália Színház március 5-én mutatja be az Amerikai bölény című darabot, amelynek egyik érdekessége, hogy csak férfiak szerepelnek benne. Ez a felállás megkönnyíti vagy inkább nehezíti a közös munkát?

- Nem is annyira a helyzet nehézsége vagy könnyűsége felől közelíteném meg ezt a kérdést: sokkal inkább azt emelném ki, ami számomra nagyon kedves ebben a munkafolyamatban. Először is összesen négy férfiról beszélhetünk, mert a rendezőnk, Sebestyén Aba is szervesen kapcsolódik a csapatunkhoz. Mi négyen az első perctől kezdve teljesen normálisan, egészségesen, sokszor konfrontatívan, de mégis rendkívül hasznosan, előremutatóan tudunk együtt dolgozni, és ez egy nagyon klassz dolog.

- Általában nehezebben fér meg több dudás egy csárdában?

- Tudja, amikor a férfiak egymás között dolgoznak, abban sok nehézség is tud lenni: egy ilyen helyzet akár járhatna fölösleges izmozással is, de a mi esetünkben erről szó nincs. A mi együttműködésünk sokkal inkább szól szellemről, együtt gondolkodásról, színházi minőségekről, arról, hogy ki hogyan lát egy helyzetet, drámainak vagy éppen ironikusnak érez egy-egy pillanatot, vagy arról, hogy ki mire következtet a szereplők egy-egy megnyilvánulásából - és jó így dolgozni.

Nagyon szeretem, amikor nyílt konfliktus van egy próbafolyamatban, ezért is tartom kifejezetten élvezetes, inspiráló munkának ezt a mostanit. Kezdettől fogva nagy viták jellemezték a próbákat, de a nézetkülönbségek soha nem veszekedést jelentettek, hanem valódi eszmecserét, és én ezt olyan ritkán élem meg, hogy most kifejezetten hálás vagyok érte. Ráadásul rengeteg humor jelenik meg a próbákon, reméljük, majd az előadásban is.

- Az Amerikai bölény sajtótájékoztatóján azt mondta: az anyag egyik nehézségét az adja, a karakterek több aspektusból is megközelíthetőek. Ebben a darabban ön az ócskásüzlet tulajdonosát alakítja. Milyen figura Donny?

- Annak idején már az olvasópróbán legalább három különböző megközelítés elhangzott vele kapcsolatban. Az egyik szerint Donny egy maffiózó, a másik nézőpont szerint egy megöregedett gyerek, a harmadik vélemény az volt, hogy márpedig itt mindenki latens homoszexuális tendenciákkal élő férfiember. Lehet, hogy mind a három megközelítés érvényes, ugyanakkor - és ez adja a darab egyik szépségét és nehézségét is egyben - a szöveg nem ad egyértelmű választ.

A mi feladatunk, hogy erre rájöjjünk, és közösen megfejtsük, hogy mikor melyik Donny beszél: a céltudatos kereskedő, a fogadott fiát nagyon mélyen szerető apa, netán az ifjú tanítványát a bűnözők világába bevezetni próbáló mester szólal meg ebből az összetett és nagyon izgalmas karakterből.

- Szavaiból ítélve egy meglehetősen intenzív, komoly koncentrációt igénylő, kimerítő próbafolyamat finiséhez közelednek.

- Két dolog miatt rendkívül fárasztó időszak ez a mostani. Egyrészt rengeteg energiát igényel az állandó felfedezés, miután a szöveg maga sokkal kevesebb evidenciát kínált, mint amennyit egy hagyományos színdarab kínálna. Másrészt egy átlagosabb munkafolyamatban a próbán bemegyek a színpadra a saját jeleneteimre, azután kijövök, gondolkodom egy kicsit, szusszanok egyet, majd egy óra múlva visszamegyek a következő jelenetemet próbálni, addig pedig dolgoznak a többiek.

Ebben a darabban állandóan a színpadon vagyok, ami azt jelenti, hogy tíztől kettőig megállás nélkül kell gondolkodnom, ráadásul van is min, és ez szellemileg borzasztóan fárasztó. Ráadásul a próbákon túl esténként általában előadásom van, ami még sűrűbbé teszi a napjaimat.

- Miből merít energiát ebben a strapás időszakban?

- Egyrészt próbálok eleget aludni, másrészt igyekszem a lehetőségekhez képest minél több időt együtt tölteni a szeretteimmel, mert ha velük együtt vagyok, az mindig nagyon jó, és maximálisan kikapcsol. Sajnos azt kell mondanom, hogy emellett minden más ügy - úgymint a barátságok ápolása, a bevásárlásba való besegítés vagy éppen a rendrakás az autóban - harmad- vagy negyedragú kérdéssé minősülnek ezekben a hetekben, és ezért a bemutatóhoz közeledve időnként rám tör egy ilyen "jesszus, sose lesz időm semmire"-hangulat, merthogy ilyenkor tényleg minden erőmmel és idegszálammal a munkámra összpontosítok.

Képek forrása: Thália Színház/Csatáry-Nagy Krisztina

Ezt is szeretjük