Teszteld az intelligenciád!
Fogós kérdések a nagyvilágból
Vajon elég nagy a tudásod ahhoz hogy a következő kérdésekre tudd a választ?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az internetnek, a rádiónak és a televíziónak köszönhetően az ember ma már a legtávolabbi országban zajló eseményekkel kapcsolatban is naprakész információkkal rendelkezhet. A tájékozottság előny, ám nem mindegy, hogy valós vagy hamis adatokra alapozott.

A következő egyszerű, de fogós kérdésekkel kapcsolatban általában téves információk élnek az emberek fejében. Sőt, talán egyikre, másikra nem is tudják a választ - pedig maga a kérdés egyáltalán nem bonyolult. Vajon a te tudásod mekkora? Teszteld magad!

Mi a legnagyobb tárgy, amit a kék bálna le tudna nyelni?

Érdekes módon a kék bálnák torka majdnem ugyanolyan átmérőjű, mint a köldökük - ami nagyjából akkora, mint egy kistányér -, és valamivel kisebb, mint a dobhártyájuk, ami pedig körülbelül akkora, mint egy lapostányér. Így aztán a legnagyobb dolog, ami lecsúszhat a torkukon, egy grépfrút.
Az év nyolc hónapjában ráadásul a kék bálnák semmit sem esznek, de nyáron szinte folyamatosan táplálkoznak: bár egyszerre csak kis adagokat tudnak lenyelni, naponta több tonnányi ennivalót belapátolnak.

A bálna torkának szűk keresztmetszetéből arra is következtethetünk, hogy nem tudta volna lenyelni Jónást. Csak az ámbrás cet torka elég széles ahhoz, hogy egészben lenyeljen egy embert, gyomornedveinek erősen savas kémhatása azonban lehetetlenné tenné a túlélést.

Egy James Bartley nevű férfi 1891-ben azt híresztelte, hogy lenyelte egy ámbrás cet, és társai 15 óra múlva szabadították ki. A modern Jónás története persze csalásnak bizonyult.

Milyen hangot ad a világ legnagyobb békája?

A békákról a többség alapvetően azt gondolja, hogy brekegnek - azért, mert ilyen hangot ad ki a fakúszó békák egyike, a Hyla regilla, amelyik beköltözött Hollywoodba. Évtizedeken át ugyanis minden egyes mozifilmben ennek a fajnak a hangját szerepeltették, hogy kellő hangulatot teremtsenek a természetben játszódó jelenetekhez, akár Florida, akár egy vietnami dzsungel tűnt fel a vásznon.

Csakhogy egyáltalán nem minden béka brekeg, sőt, a világ legnagyobb békája, a 90 centiméter hosszú közép-afrikai góliátbéka például teljesen néma. A békáknak körülbelül 4360 faját ismerjük, de közülük csak egy hallat olyasmit, hogy brekeke. A nőstény békák többnyire hallgatagok, a hím békák pedig ezerféleképpen jajonganak, hogy lehetséges partnerként felhívják magukra a nőstények figyelmét.

Mivel alkotott maradandót Horvátország az üzleti életben?

A 17. században XIII. Lajos, Franciaország királya a 30 éves háborúban fenntartott egy horvát zsoldosokból álló regimentet. Egyenruhájuk egy részét széles, élénk színű gallérvédő alkotta, arról váltak ismertté. A rikító, de praktikus viselet nagy népszerűségre tett szert Párizsban, ahol szerfelett kedvelték az egyenruhát. A nyakkendő azóta is töretlenül népszerű.

A horvát nyelvű hravat szó horvátot jelent, ebből ered a cravat, vagyis a nyakkendő - kravátli - szó. XIV. Lajos uralkodása alatt a cravatot a sokkal visszafogottabb, katonai steinkirk váltotta fel, melyet laza csomóval kötöttek a nyakra, de a piperkőcök a 18. század végén visszahódították a terepet cravatjaik számára. Ekkor vált népszerűvé megkötésük egyéni stílusa, és ekkor kapták a nyakkendő nevet.

Milyen szagú a Hold?

Mindössze 12 ember járt a Holdon. Nyilvánvaló, hogy légmentesen záró űrruhájukban valójában nem szagolhatták meg a Holdat, a felszínén kavargó por azonban eléggé tapadós anyag, amiből jó sokat behordtak az űrhajóba, amikor visszatértek sétájukról. Beszámolóik szerint a Hold porának olyan a tapintása, mint a hóé, olyan a szaga, mint a puskaporé, és az íze sem rossz. A por főként szilikon-dioxid üvegből áll, mely a Hold felszínére becsapódó meteorok nyomán keletkezett. Tartalmaz ásványokat is, például vasat, kalciumot és magnéziumot.

A NASA foglalkoztat egy kis csapatot, melynek tagjainak az a dolga, hogy megszagolják annak a felszerelésnek minden egyes apró darabját, melyet az űrbe készülnek vinni.

Ennek az a célja, hogy egyetlen olyan tárgy se kerülhessen az űrhajókra, mely megváltoztathatná a nemzetközi űrállomás törékeny klímáját.

Cikkünk megírásában John Lloyd és John Mitchinson Tévhitek a nagyvilágból című könyve segített.

Ezt is szeretjük