Teszteld az alapműveltséged!
Vajon elegendő tudást szereztél az általános és a középiskolában ahhoz, hogy kifogástalan legyen az alapműveltséged? Most kiderítheted!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alapműveltség megszerzésében nagy szerepe van az általános és középiskolai oktatásnak, valamint később a nagyvilágban zajló eseményekkel, legújabb kutatási eredményekkel és felfedezésekkel kapcsolatos tájékozódásnak.

Ha hiányos az alapműveltséged, nehezebben érvényesülsz a karrieredben, ráadásul kellemetlen helyzeteket is eredményezhet például egy baráti beszélgetés vagy ismerkedés során.

Vajon a te alapműveltséged éppen, hogy elegendő, esetleg tájékozottabb vagy, mint az átlag? Kiderül abból, hogy a következő kérdésekre tudod-e a választ.

Honnan származnak a tevék?

Bár a teve az afrikai és az arab sivatagok szimbóluma, és ma csak ezeken a helyeken találkozni vele, egyáltalán nem itt őshonos. A tevék, bármennyire meglepő is, eredetileg Észak-Amerikából származnak. A lovakhoz és a kutyákhoz hasonlóan Amerika füves pusztáin fejlődtek ki 20 millió évvel ezelőtt - akkoriban inkább a zsiráfokhoz vagy a gazellákhoz hasonlítottak. Körülbelül négymillió évvel ezelőtt keltek át a Bering-földnyelven Ázsiába.

Az utolsó jégkorszakban teljesen kihaltak Észak-Amerikában, és a lovaktól, valamint a kutyáktól eltérően nem sikerült visszatérniük. Nem tisztázott, miért haltak ki, de valószínűleg az éghajlatváltozás a fő bűnös, minek következtében megváltozott a fű szilíciumtartalma. Ez az új, túlzottan kemény fű még a leghosszabb fogú legelő állatok fogát is elkoptatta, és mivel képtelenné váltak a rágásra, a lovak és a tevék fokozatosan kihaltak az éhezéstől.

Hol találták fel a baseballt?

Bizonyára Amerika neve ugrik be elsőként, pedig a válasz rossz. A baseball egyáltalán nem amerikai találmány, és nem is a rounders nevű, métaszerű játékon alapul, mint azt sokan állították. A baseballt Angliában találták fel, és elsőként 1744-ben nevezték meg, és írták le részletesen.

A baseball szakértőit annyira kiborította, hogy a játék nem amerikai eredetű, hogy 1907-ben gyalázatos csalásra vetemedtek. A profi baseball-ligának a játék eredetét kutató bizottságához olyan jelentést juttattak el, melyben az állt, hogy a polgárháború tábornoka és hőse, Abner Doubleday találta fel a játékot 1839-ben, a New York állambeli Cooperstownban.

Ennek hatására - annak ellenére, hogy számos más, ütős-labdás játékot játszottak a korai puritán Amerikában, és annak ellenére, hogy Doubleday sohasem említette a baseballt naplóiban - a játék kitörölhetetlenül beleivódott az amerikai köztudatba. Amint azt egy humorista megjegyezte: nem Abner Doubleday találta fel a baseballt, hanem a baseball fedezte fel Abner Doubleday-t.

Honnan származik a tulipán?

Akár amszterdami, akár máshol termesztett a tulipán, Hollandiának olyan híres jelképe, mint a szélmalom vagy a fapapucs. Ennek ellenére Hollandiában nem őshonos.
A tulipán természetes élőhelye hegyvidékekre korlátozódik: vadon élő tulipánokat Dél-Európában, Észak-Afrikában és Ázsia egyes területein, valamint Kína északkeleti vidékein találni. A virág neve a tülbent szóból származik, mely a perzsa dul-band török változata, jelentése: turbán. Az etimológusok szerint azért, mert a még ki nem nyílt tulipán kísértetiesen hasonlít a turbánra. Csupán 1554-ben importálták az első tulipánokat Konstantinápolyból Hollandiába, ahol hamarosan hihetetlenül népszerűvé váltak.

Volt idő, amikor a legértékesebb növények hagymája annyiba is kerülhetett, mint egy ház. Napjainkban hárommilliárd tulipánhagymát termesztenek Hollandiában évente, ebből kétmilliárdot exportálnak.

Ki fedezte fel a penicillint?

Ha a kérdés kapcsán azonnal Sir Alexander Fleming neve jut eszedbe, jól tippelsz, az igazságtól azonban még igen messze vagy. A penicillin felfedezése ugyanis egyáltalán nem Fleming érdeme. Az észak-afrikai beduinok már több mint ezer éve készítenek gyógykenőcsöt szamarak hámján keletkezett penészből. Egy fiatal francia katonaorvos, Ernest Duchense 1897-ben megfigyelte, hogy az arab lovászinasok a nyirkos nyergeken megtelepedett penészgombát használják a nyereg okozta kisebesedések kezelésére.

Kutatásai során azonosította a Penicillium glaucum penészgombát, mellyel tífuszos tengerimalacot kezelt, és felfigyelt arra, hogy az elpusztítja az E. coli baktériumokat is. Ez volt a penicillin első klinikailag tesztelt alkalmazása.

Kutatási eredményeit doktori értekezésként nyújtotta be, és további kutatásokat javasolt, de a Pasteur Intézet nem ismerte el munkáját - talán azért, mert teljesen ismeretlen, mindössze 23 éves hallgató volt.

1912-ben halt meg tuberkulózisban, de 1949-ben posztumusz kitüntetésben részesítették, öt évvel azután, hogy Sir Alexander Fleming megkapta a Nobel-díjat a penicillin antibiotikus hatásának újrafelfedezéséért.

Cikkünk megírásában John Lloyd és John Mitchinson Tévhitek a nagyvilágból című könyve segített.

Ezt is szeretjük