Teszteld a jelszavad! Hány másodperc alatt törik fel?
Az egyszerű jelszót tizedmásodpercek alatt feltörik. Te mennyire vagy biztonságban? Most tesztelheted magad.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság, amikor a számítógépes munka a többség számára szinte kikerülhetetlen, nem lehet elégszer felhívni a figyelmet az alapvető biztonsági óvintézkedések, elsősorban a jelszóvédelem fontosságára.

Legyen szó otthoni netezésről vagy munkahelyi hálózatról, a jelszavakat sajnos képtelenség kikerülni. Legtöbbünk ráadásul nem is egy, hanem egyszerre több belépési kódot kénytelen memorizálni, ezért igyekszünk minél trükkösebb, ugyanakkor könnyen megjegyezhető szót vagy számsort kitalálni. De vajon tényleg olyan biztonságos a jelszavad, mint hiszed?

Villámgyors internetes jelszóteszt

Szerencsére a fifikás szakemberek már erre is kitaláltak egy ügyes online tesztet. Nem kell mást tenned, csak begépelned a How Secure Is My Password? - vagyis Milyen biztonságos a jelszavam? - weboldal fehér mezőjébe a jelszónak szánt karaktersort, és máris megtudod, hogy egy távoli számítógépnek mennyi idejébe telik titkosnak hitt kódod feltörése.

Látni fogod, hogy az 1234, valamint a hasonlóan rövid és együgyű jelszavak feltörése még egy másodpercbe sem telik a gépnek. Mivel ezek mindegyike szerepel az 500 leggyakoribb jelszó között, megfejtésük nemhogy egy számítógépnek, de még az emberi elmének sem okoz különösebb gondot.

Ha azonban jelszavad a számok mellett betűket vagy egyéb karaktert is tartalmaz, máris órákkal nő a feltöréséhez szükséges idő.

Egy 12-15 karakter hosszú, ügyesen kódolt jelszó megfejtéséhez például már évmilliárdokra van szükség, vagyis az óvatosság és trükközés egyáltalán nem hiábavaló. Az oldalra begépelt jelszó egyébként nem kerül ki az internetre, a tesztet és a számítást mindenkinek a saját gépe végzi el. Ezt az is bizonyítja, hogy a jelszóteszt úgy is lefut, ha az oldal betöltése után megszakítod az internetkapcsolatot.

Az ideális jelszó ismérvei

Az informatikusok tapasztalatai szerint a felhasználók többsége még mindig kétségbeejtően banális és villámgyorsan feltörhető jelszavakat használ, amivel gyakorlatilag tárva-nyitva hagyja a kaput a gépében őrzött temérdek személyes adathoz. Pedig még csak nem is kell különösebben agyafúrtnak lenned, hogy biztonságos jelszót kreálj magadnak.

A nehezen feltörhető jelszó első ismérve, hogy minimum nyolc, ideális esetben 14 karakter hosszú. Második jellegzetessége, hogy betűt, számot és egyéb szimbólumot vegyesen tartalmaz. Okos húzás például a billentyűzet ritkábban használt karaktereit - központozást vagy mondatvégi írásjeleket - beépíteni a jelszóba, de alkothatsz kódolt jelszót is, mely az egyik legbiztonságosabb jelszófajta.

Kódolt jelszó lehet akár egy rövid verssor vagy regénycím, melyben az e hangot mondjuk 3-assal, az a-t @-cal, az o-t 0-val, az i-t pedig 1-essel váltod ki. A szóközöket hagyd figyelmen kívül, és váltogasd bátran a kis- és nagybetűt! Az Egri csillagok például így néz ki jelszóvá kódolva: 3gr1Cs1LL@g0k.

Bármennyire is biztonságos a jelszavad, a szakemberek nem javasolják, hogy huzamosabb ideig használd, és mindenhol ezt add meg. A kritikus webhelyeken rendszeresen változtasd a belépőkódjaid, és mindenképp próbáld meg elkerülni, hogy azonos legyen az otthoni és a munkahelyi géped jelszava.

OLVASD EL EZT IS!

szamitogep
  • számítástechnika
  • számítógép

Így lesz kétszer gyorsabb a számítógéped

Ezt is szeretjük