Tilos enni ebből a száraztésztából: hasmenést és hányást okozhat

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el a terméket.

Tilos enni ebből a száraztésztából: hasmenést és hányást okozhat
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Visszahívja a Nébih az Auchan 8 tojásos eperlevél 200 g száraztésztát szalmonella lehetséges jelenléte miatt. 

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy a terméket ne fogyasszák el. Az Auchan pedig arra kéri a vásárlóit, hogy amennyiben ilyen terméket vásároltak, ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza áruházaikba, ahol a termék teljes vételárát megtérítik blokk hiányában is.

A szalmonellabaktérium által okozott szalmonellózis nevű fertőző megbetegedés jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, enyhébb esetben hőemelkedés vagy levertség. E tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követő 1-2 napon belül jelentkeznek, de ennél akár hosszabb lappangási idő is lehetséges. 

301803652 448950610605584 1929269890608260993 n
Fotó: Nébih

A szalmonella nagyon gyakori az élővilágban, akár egészségesnek tűnő élőlények (hüllők, madarak, rovarok, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A kórokozót leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról.

A szalmonellafertőzés egyértelmű tünetei: szakorvos beszélt a teendőkről

A melegben megnövekszik a gyomorrontás esélye, súlyosabb esetben ételmérgezés is bekövetkezhet, amelyet az élelmiszerek nem megfelelő tárolása vagy hűtése okoz.

A szalmonellafertőzés egyértelmű tünetei: szakorvos beszélt a teendőkről

Az élelmiszerek nem megfelelő tárolása megnöveli az ételmérgezés esélyét, Magyarországon legtöbbször a szalmonellabaktérium okoz megbetegedést.

Elolvasom

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük