Kihalás fenyegeti a világ legfontosabb terményeinek vadon élő változatát: a burgonya és az avokádó is köztük van
Mind a 224 vizsgált, vadon élő növényfaj felkerült az IUCN vörös listájára.

tripsacum
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kihalás fenyegeti a világ legfontosabb terményeinek - köztük a burgonya, az avokádó vagy a vanília - több mint hetven vadon élő rokonát a Természetvédelmi Világszövetség - IUCN - marseille-i kongresszusán bemutatott tanulmány szerint.

A kihalás szélén álló növények Mexikóban, Guatemalában, Salvadorban és Hondurasban élnek, és fontos genetikai forrásokat jelentenek a klímaváltozásnak, a betegségeknek és a rovaroknak ellenállóbb növények termesztéséhez, nagyobb terméshozamok eléréséhez világszerte - olvasható a természetvédelmi szervezet honlapján.

Számos növényfaj van veszélyben

A Plants, People, Planet című folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek 224 olyan növényt vizsgáltak, amelyek szoros rokonságban állnak a kukoricával, a paradicsommal, a babbal, a tökkel, a chilipaprikával, a vaníliával, az avokádóval vagy a gyapottal.

Azt találták, hogy ezen vadon élő fajok 35 százaléka a kihalás szélén áll, mivel élőhelyüket emberi használatra alakították át, amely párosul a hagyományos mezőgazdasági rendszerek gépesítésével, a növényvédőszerek, gyomirtók széles körű használatával. Veszélyt jelent számukra továbbá az invazív fajok megjelenése élőhelyükön, a rovarok, a génmódosított növények általi szennyeződés, túlzott begyűjtésük és a fakitermelés.

A kihalással leginkább veszélyeztetett vadon élő fajok között van a vanília (vanillia) mind a nyolc faja és a gyapot (gossypium) nemzetség fajainak 92 százaléka. Az avokádófajok (persea) 60 százaléka a veszélyeztetettek között van, csakúgy mint a kukorica két nemzetségéhez (zea és tripsacum) tartozó fajok 44 és 33 százaléka. A babfajok 31 százaléka, a négy chiliparikafaj egyike, a burgonyafajok 23 százaléka és a tökfajok 9 százaléka szintén a kihalás szélén áll.

A tanulmányban vizsgált fajok közül legalább 16-ot arra használnak, hogy olyan növényeket termesszenek, amelyek ellenállóbbak a klímaváltozásnak, a szélsőséges időjárásnak és más veszélyeknek.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ezen felfedezéseknek kritikus horderejük van az élet fenntartására és az élelmiszer-biztonságra. Létfontosságú, hogy a fajmegőrző programok és a mezőgazdasági ágazat együttműködjön a közép-amerikai termények vadon élő rokonainak megmentésében, miközben támogatják a vidéki gazdaságokat és megélhetésüket - mondta Bárbara Goettsch, az IUCN egyik szakértői csoportjának társelnöke, a szervezet és hét partnere közös tanulmányának vezető szerzője.

- Meg kell védeni ezeket a fajokat élőhelyükön egy fenntartható és sokszínű mezőgazdasági termeléssel. Ugyanakkor a termények vadon élő rokonait meg kell őrizni a növényi génbankokban is - tette hozzá.

- Napjaink gyorsan változó világában a genetikai sokszínűség létfontosságú annak érdekében, hogy terményeinket ellenállóvá tegyük a klímaváltozásnak. Szükség van a biológiai sokszínűségre, hogy biztosítsuk az élet fenntartását és az élelmiszerbiztonságot a világ növekvő lakossága számára - hangoztatta Bruno Oberle, az IUCN vezérigazgatója. Mind a 224 vadon élő növényfaj felkerült az IUCN vörös listájára.

Fotók: Getty Images

Ennyit változott az Északi-sarkvidék 28 év alatt

Elgondolkodtató NASA-fotók a klímaváltozásról. Van miért izgulnunk.

Ezt is szeretjük