Különleges papírt helyeztek el a tengerben: mi a kutatók célja vele?

A szűrőpapírral azt tárják fel, milyen fajok élnek a tengervízben.

ausztralia-tenger
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ausztrál kutatók cellulóz szűrőpapírral mutatták ki, milyen fajok élnek a tengervíz egyes területein. Az ausztrál nemzeti tudományos intézet - CSIRO - portálján kedden közölt tanulmány megállapította, hogy a vízben lebegő szűrőpapíron kimutatható az ott élő növények és állatok DNS-e.

Cindy Bessey, a CSIRO környezeti jövőt kutató tudományos platformjának - Environomics Future Science Platform - tengerbiológusa közölte, hogy a speciális papír olcsó megoldás lehet a korallzátonyok környékén és a tengeri rezervátumokban élő fajok figyelemmel kísérésére, baj esetén a korai riasztásra.

A kutatócsoport Nyugat-Ausztrália partjának közelében két különböző tengeri területről gyűjtött mintákat. A DNS-minták gyűjtéséhez korábban specializált pumpákat használtak. A szűrőpapír emberségesebb megoldás a vonóhálónál, és biztonságosabb, mint ha búvároknak kellene értékelniük a biodiverzitást.

- Új módszerünk azt jelenti, hogy már nem szükséges a tengervizet szűrni a DNS-gyűjtéshez, idő takarítható meg vele, valamint lehetőséget teremt, hogy olyan helyeken is használjuk, ahol korlátozottan áll rendelkezésre áram és felszerelés - írta a sajtóközleményben.

Fotók: Getty Images

Válságos állapotban vannak a tengerek

A helyzet még visszafordítható, ha megteremtjük a tengerek használatának fenntartható egyensúlyát - közölte a tengerek helyzetéről készített jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.

Ezt is szeretjük