Orvosok: teljes régiók betegellátása kerülhet veszélybe!

Módosítottak az orvosoknak szánt ösztöndíjprogramokon, de ez még mindig nem elég.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hiába módosított az egészségügyi államtitkárság a rezidensek ösztöndíjprogramján, a rezidensek azt mondják, ez se lesz elég, a szakorvosok bérét is rendezni kellene.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapján már elérhető a rezidenseknek szóló Szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos Ösztöndíja újabb pályázati csomagja, amely 483 millió 500 ezer forint keretösszegben kívánja támogatni a rezidenseket - közölte az egészségügyi államtitkárság.

A pályázat a korábbihoz képest több módosítást is tartalmaz. Már nem kitétel, hogy tíz évig kell a magyar egészségügyben dolgozni a képzés után, ehelyett a pályázók választhatnak, hogy az ösztöndíj folyósítását követően a folyósítás időtartamának megfelelő ideig teljes munkaidőben, illetve a folyósítás időtartamának kétszeres idejéig félállásban dolgoznak közfinanszírozott hazai egészségügyi szolgáltatónál.

Emellett a pályázó a szakvizsga letétele után az egészségügyi tevékenységet maximum két év időtartamra megszakíthatja az eddigi fél év helyett, és az ösztöndíjprogram az idén végzett orvosok mellett nyitottá vált mindazok számára is, akiknek legalább egy évük hátra van az elsőként megszerzendő szakképzésük idejéből.

A feltételrendszer elfogadásával és betartásával 100 ezer forint ösztöndíjra jogosult a pályázó a szakképzés ideje alatt. Ha a szakorvosjelölt a vállalását nem teljesíti, köteles visszafizetni az ösztöndíjat kamatostul, egy összegben.

Az államtitkárság közleményében jelezte, a jövőben a rezidensek költségtérítésre is jogosultakká válnak, például a képzéssel összefüggő szállás vagy utazás megoldásához. A pontos összeg ez esetben még nem ismert, a tervek szerint nettó 100 ezer forint lesz. Várható továbbá 2011 utolsó negyedévében a rezidenseket képző mentorok és tutorok díjának emelése is, erről a napokban egyeztet az államtitkárság.

A közleményből kiderül az is, hogy folyamatban van 12 milliárd forintos uniós forrásból egy kétéves ösztöndíjprogram előkészítése is a második szakvizsga vagy magasabb végzettség megszerzése miatt képzésben résztvevő szakorvosok és szakdolgozók részére, továbbá az ösztöndíjprogram a szolgáltatók számára is biztosítaná a helyettesítéshez szükséges pénzügyi keretet. A tervek szerint a szakorvosok és szakdolgozók ötévenként kötelező tanfolyami költségét is a központi költségvetés állja majd.

Üdvözölték a döntést, de ez nem elég

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke a MTI tudósítása szerint üdvözölte a programokban való változtatásokat, melyekkel már véleménye szerint betelhet a meghirdetett helyek többsége.

Papp Magor közölte: a program néhány száz fiatal számára valóban perspektívát jelenthet, hozzátette ugyanakkor, hogy a magyar egészségügynek akkor lehet érdemi megtartóereje, ha egyúttal a szakorvosi béreket is rendezik.

Az elnök elmondta azt is, az utóbbi időben már teljes munkakollektívák is jelezték, hogy csatlakoznak akciójukhoz, és letétbe helyezik felmondásukat, amely aktiválódik január 1-jén, ha a kormányzat nem tesz érdemi lépéseket az egészségügy és az abban dolgozók érdekében.

Így teljes régiók ellátása eshet ki a magyar egészségügyből, hívta fel a figyelmet Papp Magor, de hozzátette: azon dolgoznak, hogy ez történjen meg.

Egyre drámaibb a munkaerőhiány

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az MTI tudósítása szerint azt emelte ki, hogy szakdolgozói vonalon is egyre drámaibb méretű a munkaerőhiány, Budapesten a betöltetlen szakdolgozói állások aránya 8-10%.

- Emellett vannak olyan területek, amelyeken az elmúlt években alig képeztek ki szakembereket. Nincs utánpótlás például asszisztensekből, akik a laborokban az orvosok munkáját segítik - tette hozzá.

A MESZK elnöke ugyan üdvözölte, hogy a szaktárca az utóbbi időben többször nyilatkozott arról, hogy a szakdolgozók pótlékainak problémáit rendezik, jelezte azonban: inkább megvárja a konkrét bejelentést. A csalódást okozó lépések között említette a Munka Törvénykönyvének tervezetét is, amely értelmében a szakdolgozók fizetése akár nettó 20 ezer forinttal is csökkenhet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ugyanakkor Balogh Zoltán pozitívumként kiemelte, hogy az egészségügyi ágazat koncepciójában, a Semmelweis-tervben az életpályamodell a korábbiakhoz képest nagyobb hangsúlyt kapott, és a megoldási javaslatok több pontja átfedésben van az általuk megfogalmazottakkal.

Ezt is szeretjük