A televíziózás történetének 4 legnagyobb pillanata
Ami kis lépés volt egy embernek, az hatalmas lépést jelentett az emberiség és a televízió számára.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Anglia 1929-ben kezdte meg kísérleti jelleggel a műsorszórást a BBC fennhatósága alatt, a német Telefunken 1935-ben, az Amerikai Egyesült Államokban pedig az NBC 1939-ben. Hazánkban 1954-ben indultak meg a próbaadások, a Magyar Televízió pedig 1957 óta sugározza rendszeresen műsorait.

Peter C. Goldmark, a színes televízió atyja. Fotó: Bettmann/Corbis

A televízió, mely ma a legnagyobb hatású tömegmédium, hosszú múltra tekint tehát vissza, számtalan emlékezetes pillanattal, illetve olyan mérföldkövekkel, melyek örökre belevésték magukat a történelembe.

"Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek"

Negyven éve immár annak, hogy Niel Armstrong történelmet írt a Hold felszínén tett első lépéseivel. Az Apollo-program - az Egyesült Államok 1961 és 1972 között zajlott második űrprogramjának - célja egyrészt az volt, hogy a történelemben először embert juttasson a Holdra, másrészt a hidegháborúban kialakult űrversenyben igyekezett helyreállítani addig vesztes pozícióját.

Az Apollo-11 Niel Armstronggal, Michael Collins-szal és Buzz Aldrinnal a fedélzetén 1969. július 16-án, délután 13 óra 32 perckor szállt fel a Cape Kennedy Űrközpontból. Összesen három nap űrutazást követően érték el a Holdat. Míg Collins Hold-körüli pályán tartotta a parancsnoki hajót, Aldrin és Armstrong a holdkomppal leszállt a Nyugalom Tengerén.
A történelem egyik legnagyobb pillanatát, amikor is Armstrong kilépett a Hold felszínére, a televíziók élőben közvetítették, és világszerte milliókat vonzottak a képernyők elé.

Az Ed Sullivan Show és a Beatle-mánia kezdete

A Beatles a rockzene legsikeresebb és legnagyobb hatású zenekara volt. Több lemezt adtak el, mint bárki a zene történetében, szenzációnak számítottak a világ minden részében, dalaikat pedig még azok is ismerik, akik még meg sem születtek akkor, amikor a Beatles már nem létezett.
A Beatle-mánia 1963 októberében vette kezdetét, amikor a brit televízió élőben közvetítette a zenekar egyik londoni koncertjét. Ezután nem kellett sok idő, hogy a gombafejűek iránti rajongás az Egyesült Államokban és a világ többi pontján élőket is magával ragadja. A Beatles hamarosan világhírű lett, és botrányos viselkedésük, a kritikusok és olyan előadók támadása ellenére, mint Frank Sinatra, addig ismeretlen méretű rajongótábort tudhatott a magáénak.

A Beatles és egyben a televíziózás, valamint a könnyűzene történetében mérföldkőnek számított a zenekar első amerikai tévés fellépése. Az Ed Sullivan Show 1964. február 9-i adásában való szereplésükkel egyrészt utat nyitottak az Egyesült Államokban a brit zenének, másrészt a show minden addigi nézettségi rekordot megdöntött a több mint hetvenmillió nézővel.

A Kennedy-gyilkosság és Harvey Lee Oswald megölése

John F. Kennedy-t 1963. november 22-én 12 óra 30 perckor lőtték le a Texas állambeli Dallasban. Bár ahogy a városban tett látogatását és így az ellene elkövetett merényletet sem közvetítették élőben, a közvélemény szinte azonnal értesülhetett az eseményekről. Az amerikai UPI hírügynökség már 12 óra 34 perckor jelentette, hogy három lövés érte az elnöki kocsisort. Két perc múlva az ABC rádió, 12 óra 40 perckor a CBS, 45 perckor pedig az NBC televízió szakította meg műsorát, hogy közölje a hírt - 13 óráig összesen 75 millió amerikai értesült az elnök ellen elkövetett merényletről. A Kennedy-gyilkosság emlékezetes esemény a televíziózás történetében is, hiszen a hálózatok három napon keresztül szünet és reklámok nélkül kizárólag a merénylet körülményeivel, illetve az azt követő eseményekkel foglalkoztak.

Mérföldkőnek mégis a merényletet követő események számítottak, azok közül is az a pillanat, amikor Jack Ruby dallasi sztriptízbár-tulajdonos november 24-én 11 óra 21 perckor a kamerák előtt lelőtte a börtönbe tartó, feltételezett merénylőt, Harvey Lee Oswaldot. Oswald meggyilkolása volt a televíziózás történetének első, élő egyenesben közvetített gyilkossága.

Szeptember 11., élő egyenesben

2001. szeptember 11-én reggel terroristák négy amerikai tulajdonban lévő repülőgépet kerítettek a hatalmukba, és térítettek el az Egyesült Államokban. Az American Airlines 11-es számú járata helyi idő szerint 8 óra 46 perckor becsapódott a World Trade Center egyik tornyába, a United Airlines 175-ös járata pedig 17 percre rá az épület másik tornyába. Eközben a Pentagon épületének vezették az American Airlines 77-es járatát Washingtonban, a United Airlines 93-as járata pedig - melynek célpontja feltételezések szerint a Fehér Ház lett volna - a Pennsylvania állambeli Shanksville mellett zuhant le.

Miután a WTC északi tornyába csapódott az első gép, a média percek alatt reagált. A televíziók élőben közvetítették az eseményeket: a mindenki által ismert képet - a második gép becsapódását a már füstölő toronyba - élő egyenesben adták világszerte. Megdöbbentő pillanat volt, hiszen akkor még csak sejtették, hogy mi okozta az első robbanást, és senki nem számított a második becsapódásra.

Egyetlen utas sem élte túl a katasztrófákat. A World Trade Centerben tartózkodók közül többeknek sikerült kimenekülni azelőtt, hogy a repülőgépek becsapódása következtében a tornyok összeomlottak.

A közel háromezer áldozatot követő terrortámadást a 21. század legmeghatározóbb eseményeként tartják számon.

Ezt is szeretjük