Újabb összecsapás Orbán és Brüsszel között
Megszavazhatják az újabb eljárást
Az Orbánt támadó jelentésről kedden folyt a parlamenti vita.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A portugál zöldpárti európai parlamenti képviselő, Rui Tavares által készített jelentésről vitáztak július 2-án Strasbourgban.

Forrás: MTI/Miniszterelnökség: Burger Barna

A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor veszélyesnek titulálta a dokumentumban foglaltakat. Keddi beszéde után reagált a többi képviselő hozzászólására is. A jelentés által kiváltott vizsgálati javaslatról szerdán szavaznak az Európai Parlamentben.

Parlamenti vita

Az Európai Parlamentben a Tavares-jelentésről vitáztak július 2-án, amin a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is részt vett. A plenáris vitát követően szerdán döntenek az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló jelentéssel kapcsolatban.

A kormányfő felszólalásában leszögezte, hogy a magyarok a szabad nemzetek Európáját akarják, és ugyanúgy tisztelik az európai embereket, mint eddig. Ennek ellenére a Tavares-jelentéssel kettős mércét alkalmaznak Magyarországgal szemben. Emiatt a jelentés komoly veszélyt jelent egész Európára nézve, és nem csak a magyarokra, ugyanis egy olyan egyedi intézményt akar felállítani, ami sértené az uniós alapszerződést.

A jelentés továbbá Orbán szerint súlyosan sérti a magyarokat, és igazságtalan az országgal szemben, hiszen lebecsüli az elmúlt időszak munkáját. A kormányfő kifejtette, hogy a pénzügyi válság után komoly erőfeszítésekkel sikerült elérni, hogy Brüsszel megszüntesse a túlzottdeficit-eljárást ellenünk, ezen kívül csökkent a munkanélküliség és egyre növekszik a gazdaság. Hozzátette, hogy az ország gazdaságát az IMF és az Európai Unió pénzügyi segítsége tartotta életben.

Ellene vagy mellette

A plenáris vitát Rui Tavares felszólalása nyitotta meg, majd az európai bizottsági elnök, José Manuel Barroso összegezte a jelentésben foglaltakat. Az osztrák szocialista frakcióvezető, Hannes Swoboda szerint nő az antiszemitizmus Magyarországon, és túl sokan hagyják el az országot. A beruházók is elkerülik a magyarokat, hiszen tisztában vannak azzal, hogy mivel nincs jogbiztonság, nem érdemes befektetni sem.

A Modern Magyarországért Mozgalom elnöke, Bokros Lajos is felszólalt a vitában, és felhívta a miniszterelnök figyelmét arra, hogy ő mint jobboldali politikus beszél. Szerinte Orbán Viktor mindenható államot épít és autorier kormányzást folytat. Kifejtette, hogy az Orbán-kormány azért vív szabadságharcot az unió ellen, mert nem ért egyet az alapértékeivel.

A francia Marie-Christine Vergiat felhívta a figyelmet arra, hogy nem Magyarország, hanem Orbán ellen beszélnek. Ezen az állásponton volt az MSZP-s Göncz Kinga is, aki szerint a magyarokat Orbántól meg kell védeni. Hannes Swoboda hozzátette, hogy nemcsak Magyarországot, hanem a románokat és a bolgárokat is vizsgálni fogják, és ellenük is hasonló eljárást fognak indítani.

Az Európai Parlament lengyel tagjai erőteljesen bírálták a jelentést, mert szerintük nem objektív. A konzervatív Ryszard Antoni Legutko is Orbán mellé állt felszólalásában. A francia, szintén konzervatív politikus, Véronique Mathieu Houillon szerint a jelentésben sok olyan kérdés van, ami nem tartozik az unió hatáskörébe.

Mit mond Orbán?

A magyar miniszterelnök a felszólalásokra reagálva kifejtette, hogy igazságtalan lesz a döntés meghozatala. Kitért a homoszexuális jogaira és a család fogalmára, ami szerinte még mindig egy férfi és egy nő kapcsolata, és ez a megfogalmazás nem irányul senki ellen. Az antiszemita vádakkal szemben Orbán úgy védekezett, hogy ő a zsidó közösség védelmezője, így ő áll az antiszemita csoportosulások támadásának középpontjában.

Az osztrák Swoboda beruházásokkal kapcsolatos megjegyzésére Orbán azt válaszolta, hogy Magyarországon márpedig folyamatosan növekednek a beruházások, ennek ellenére persze vannak, akiknek nem tetszik a magyar gazdaságpolitika. Végül azzal zárt, hogy a magyarokat nem kell maguktól megvédeni.

A miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy a Tavares-jelentés súlyosan sérti Magyarország függetlenségét, ezért csütörtökön várhatóan parlamenti határozatot fog előterjeszteni. Az Európai Parlament szerdaán kora délután elfogadta a Tavares-jelentést.

A Tavares-jelentés

A Tavares-jelentés Magyarország elmúlt három évének alapjogi változásait vizsgálja, valamint kritizálja az alkotmányozás folyamatát és az alaptörvényt, ami egyetlen politikai erő elképzeléseit tükrözi. Ezek miatt a dokumentum javaslatot tesz egy megfigyelési eljárás indítására.

A jelentésben Tavares aggodalmát fejezi ki a médiahatóság elnöke, a médiatanács tagjainak kinevezési módja, valamint amiatt, hogy tartalmi kérdésekre is befolyással lehetnek. Emiatt úgy gondolja, hogy a közmédia ezen szabályozásokat követően nem lehet független és szabad.

A portugál képviselő szerint azért problémás a médiatanács elnökének kinevezése, mert nincs nyilvános pályázat, túl közvetlen és további kérdéseket vet fel az elnök mandátumának hossza is. A médiával kapcsolatban még az is aggályos, hogy a műsorszolgáltatókat egyetlen intézményben, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapban egyesítették, ami az előállításért felel, és kezeli a közmédia minden vagyonát.

További problémák

A jelentésben kifogásolják továbbá a fizetési kötelezettségek jogi szabályozását és a jogi ügyek áthelyezését a magyar bírósági rendszerben. A dokumentum alapvetően a magyar demokráciával szemben fejezi ki aggodalmát. Szerinte Magyarországot nem lehet jogállamnak tekinteni, ami azért fontos, mert egy magyar bíró európai bíró is egyben, aki ítélkezhet európai polgárok ügyében is.

Szerinte a Magyarországon bekövetkezett változások iránya távolodást jelent az európai értékektől. A portugál politikus javasolja egy bizottság felállítását, ami az alapjogok érvényesülését vizsgálja a tagállamokban. Számos javaslatot tesz a dokumentum Magyarországgal szemben, például állítsák vissza az Alkotmánybíróság költségvetési kérdésekben való döntési jogkörét vagy vonják vissza a bírók nyugdíjazásáról szóló döntést.

Ezt is szeretjük