Elhunyt a Nemzet Művésze: Tandori Dezső 80 éves volt
A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Digitális Irodalmi Akadémia közölte a hírt.

gyertya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyolcvanéves korában elhunyt Tandori Dezső Kossuth-díjas író, költő, műfordító, intermediális grafikus, a Nemzet Művésze - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Digitális Irodalmi Akadémia a család nevében szerdán az MTI-vel.

Tandori Dezső 1938. december 8-án született Budapesten, tisztviselőcsalád gyermekeként. Gimnáziumi tanulmányait a fővárosban végezte, 1957-ben érettségizett, a budapesti bölcsészkaron szerzett magyar-német szakos tanári oklevelet. Rövid ideig nevelőtanárként dolgozott, 1971-től szabadfoglalkozású íróként és műfordítóként működött. Felesége, Tandori Ágnes szintén író és műfordító.

Fiatalon bekerült gimnáziumi tanárának, Nemes Nagy Ágnesnek írói-baráti körébe - Mészöly Miklóssal, Ottlik Gézával, Mándy Ivánnal és másokkal volt szoros kapcsolatban. E kör filozófiai tájékozódása, ízlése és erkölcsi tartása nagy hatással volt írói pályakezdésére. Az irodalompolitikától tudatosan távol tartotta magát, remeteélete a hetvenes-nyolcvanas években legendássá vált. Budai lakásában 1977-től kezdve madárneveléssel foglalkozott, ami műveinek témavilágát is nagy mértékben befolyásolta.

Szabadidejét is tevékenyen töltötte

Kikapcsolódásként képzőművészeti tevékenységet is folytatott: primitív grafikái többnyire nyelvi poénokra épültek. A kilencvenes években horizontja kitágult, utazni kezdett, bejárta Bécset, Párizst, Londont, Koppenhágát és a német nagyvárosokat. Ebben a korszakában főleg a nyugati lóversenypályákon átélt élményeit kamatoztatta. 1994-től a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja volt.

Számos verseskötete, gyerekverse, esszéje, ifjúsági, krimi- és kisregénye jelent meg. Alkotott Nat Roid, Tradoni és Hc. G. S. Solenard álneveken is. Egyéb művei mellett műfordítóként is dolgozott, több száz fordítást köszönhetünk neki, többek közt Virginia Woolf regényeinek magyar változatát, több Franz Kafka-művet és számos híres verset.

Infó és fotó: Wikipédia.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt is szeretjük