Ezért nehezíti meg a döntést, ha másoktól kérsz hozzá tanácsot: 7 dolog, ami segít könnyen és tiszta fejjel határozni

Egy tanács néha jól jön, de sokszor épp, hogy nehezíti a döntést.

GettyImages-1301448265
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki életében adódnak olyan helyzetek, amikor döntenie kell, és ilyenkor gyakorta kérünk másoktól tanácsot: ez azonban sokszor inkább nehezíti a helyzetet, mint hogy könnyítené azt.

Susanna Newsonen life coach, a pozitív pszichológia szakértője és több pszichológiai témájú könyv szerzője szerint legalábbis, aki úgy tartja, hogy a megérzések olykor többre vihetik az embert.

A tanács nehezíti a döntést

Amikor dönteni akarunk, világos, hogy a legjobb döntést szeretnénk meghozni. Olyankor is, amikor egy apróságról van szó, de azokban az esetekben különösen, ha meghatározó, mérföldkő jelentőségű a kérdés.

Newsonen szerint a tanácsok rendkívül összezavarhatják a képet, amennyiben valaki egy vagy akár több ellenkező véleményt is hall. Ilyenkor ugyanis nehéz meglátni, melyik lehet a helyes út, pánik és zavartság uralkodik el a lélekben. Ezt elkerülendő, olykor jobb, ha a bizonytalan személy kicsit magába mélyed: Newsonen a következőket javasolja.

1. Tudatos légzés 

Amikor az ember szorong, szaporábban lélegzik, szervezete stresszválaszokat ad. Érdemes tudatosságot vinni a légzésbe, és lelassítani azt. Ez nyugtató hatású, és könnyebb lesz a döntés.

2. Mik a hosszú távú célok? 

Newsonen szerint ahelyett, hogy csak a döntésen stresszelne az ember, érdemes távolabbra tekinteni, és úgy nézni a dolgot, vajon melyik döntés viszi közelebb az embert a hosszú távú céljaihoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

3. Ne kérj tanácsokat! 

Rossz ötlet, ha másoktól akarod megtudni, mitévő legyél. Természetesen az jó, ha beszélgetsz másokkal, de könnyen lehet, hogy az eltérő vélemények még jobban összezavarnak.

4. Hallgass a megérzésedre! 

A kívülről érkező tippek, tanácsok, vélemények zsivajában sokszor meg sem halljuk a belső hangot, noha az bizonyára mond valamit. Érdemes meghallgatni.

5. Pro-kontra

Az is segít, ha összeállítasz egy pro-kontra listát, hiszen tisztában leszel vele, melyik döntés milyen kimenetelt hozhat,  esetlegesen   milyen pozitív és negatív következményekkel számolhatsz előre.

6. Ne az eredménnyel törődj!

Persze, vedd sorra, mi lehet a következmény, de ne pánikolj egyiktől sem! Állíts fel lehetséges forgatókönyveket! Így bármi is lesz a döntésed következménye, boldogulni fogsz a helyzettel.

7. Semleges hangulatban

Végül Newsonen azt javasolja, hozd meg a döntést semleges hangulatban! Ha rossz a kedved, vagy nagyon fel vagy dobva, az félrevihet, tévútra terelhet, így érdemes inkább egy neutrális lelkiállapotban határoznod.

A túlzott önkritika átka

Nemcsak a tanács lehet átkos, de a túl erős önkritika is, hiába fontos, hogy ez is meglegyen az emberben: következő cikkünk erről szól.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük