Így lobbizott ki 3,5 milliárd forintot az államtól a fideszes polgármester
Talabér Márta elintézte, hogy elengedjen egy 3,5 milliárd forintos tartozást az állam. Hogyan?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Talabér Márta, Várpalota fideszes polgármestere az MTI tudósítása szerint csütörtök délután egy sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy az állam átvállalja a hét Veszprém megyei település alkotta Várpalota 3,5 milliárd forintos hiteltartozását. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes magyarázatként annyit mondott, Talabér Márta jól lobbizott, ezért kapta meg a 3,5 milliárd forintos átvállalást.

Navracsics Tibor, MTI Fotó: Földi Imre

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kérdésünkre, hogy ez a pénz fog-e hiányozni valahonnan, annyit közölt: sem az államháztartási hiányt, sem az államadósságot nem növeli az adósság elengedése, hiszen az önkormányzat tartozása egyébként is részét képezi az adatoknak. 

Hogy miért döntött az adósság elengedése mellett a kormány, arra Talabér Márta adott választ lapunknak. A polgármester kérdésünkre, hogy mit értett Navracsics Tibor "jó lobbizás alatt" azt mondta, ezt tőle kéne megkérdezni, ellenben hozzátette: az, hogy az adósságot egy összegben elengedi a kormány, egy egyéves egyeztetési folyamat eredménye. A törlesztő részlet 50%-át az állam az elmúlt években már átvállalta, viszont az önkormányzatok ellehetetlenülésének elkerülése érdekében egyszeri, teljes elengedést kértek.

A polgármester közölte, Várpalota hat másik településsel együtt 1995-ben valósított meg egy rehabilitációs, környezetvédelmi projektet, melynek során például szennyvíztisztító telepeket, szennyvízcsatornát építettek ki. Erre vettek fel hitelt, akkor kedvezőnek tartott, de a mai lehetőségeknél sokkal rosszabb konstrukcióban.

Ilyen jellegű beruházásokat természetesen nemcsak Várpalota valósított meg, több önkormányzat is, a különbség, hogy ezek az önkormányzatok az uniós csatlakozás után kevesebb önrésszel kaptak vissza nem térítendő forrásokat.

- Azt kértük, hogy azt vegyék figyelembe, hogy a mi hét önkormányzatunk jóval nagyobb terheket viselt ezen a téren – magyarázta Talabér Márta, aki arra a kérdésünkre, hogy nem tartja-e igazságtalannak azt, hogy a települések adósságát elengedték, úgy reagált: senki sem tette fel ezt a kérdést, amikor elengedték a hitel felét az elmúlt öt esztendőben.

Felvetésünkre, hogy ilyen alapon bármelyik nehéz helyzetben lévő önkormányzat kérheti adóssága elengedését, a polgármester közölte: ez nincs így, más önkormányzatoknak nincs ilyen tartozása az állam felé.

Semmi méltánytalant nem kértünk

- Mi nem egy bank felé fennálló tartozásunk elengedését kértük, e tekintetben vannak kötelezettségeink, amelyeknek igyekszünk majd eleget tenni. Semmi méltánytalant nem kértünk. Azt szerettük volna, ha az arányok közelítenek a környezetvédelmi célokat is szolgáló beruházások esetében, az eddigi teherviselés ugyanis aránytalan volt. A hitelből 1,6 milliárd forintot visszafizettünk, ez sokkal jelentősebb összeg, mint amit azok az önkormányzatok fizetnek ki, akik nem igyekeztek annyira, hogy az ilyen jellegű feladataikat megoldják - mondta el.

Felvetésünkre, hogy 1995-ben miért nem gondolkodtak előre, miért nem számolták ki, hogy ez mennyire ró elviselhetetlen terheket az önkormányzatra, Talabér Márta azt mondta: hogy ki hogyan mérte fel a helyzetet, és mit várt, azt pontosan nem tudni, mert akik a döntéseket hozták , szinte sehol sincsenek már pozícióban.

Valószínűleg abban bízhattak, hogy mire jönnek a 2019-ig egyre növekvő törlesztő részletek, addigra olyan lesz a helyzet, hogy azokat is tudják törleszteni. Nem így lett.

Forintban tartoznak

Talabér Márta az Origo.hu-nak azt is elmondta, a várpalotai térség devizahitelét a magyar állam már a 2000-es évek elején kifizette a japán fejlesztési banknak, azzal a feltétellel, hogy később azt a települések visszafizetik. Ha a parlament jóváhagyja, akkor ez utóbbi adósságot engedheti el a parlament. Mint mondta, devizában fennálló adósságról évek óta nincs szó, a Várpalota és régiója környezetvédelmi rehabilitációs program forintban tartozik a magyar államnak.

Ezt is szeretjük