792 millió forintnyi vagyonnal ment nyugdíjba 52 évesen - Elmondja, hogy csinálta
A pénzügyi szabadságnak ára van - de megfizethető. Nem szokványos takarékossági tippeket mutatunk.

tengerpart relax
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára neked is már a füleden jönnek ki a különféle takarékoskodási tippek: csináld ezt, ne csináld azt. Csináld ezt, majd azt. És így tovább. A tanácsok végtelenek, csak éppen nem mindig kézzelfoghatóak.

A magát csak ESI-ként emlegető, 52 éves nyugdíjas szerint, bár az élet tele van fent és lent pillanatokkal, végső soron rajtunk áll, hogy mekkora vagyon lapul a zsebünkben. Vagy a bankszámlánkon.

Így bánjunk okosan a pénzzel!

A férfi saját weblapot is üzemeltet, ahol egyszerű, de főképp életszerű tanácsokkal segíti közelebb olvasóit a pénzügyi függetlenséghez. Javallataiból most mi is összegyűjtöttünk egy csokorral, melyből kedvedre válogathatsz. 

Képezzük magunkat!

ESI szerint, bár önmagában a diploma sem jelent életbiztosítást, ettől függetlenül egy olyan alap, ami jó, ha a birtokunkban van. Pláne, ha egy piacképes szakmából szerzünk képesítést, hiszen ez segíthet elkezdeni a takarékoskodást.

A szakértő úgy véli, ha választás előtt alaposan számításba vesszük a képességeinket és az érdeklődési körünket, valószínűleg több olyan szakmát is találunk, melyet szívesen is csinálnánk, és pénzügyileg is jövedelmező lenne.

Hozzuk ki a legtöbbet a munkából!

Sokak számára az álommunka még várat magára, ugyanakkor nem érdemes félvállról venni a jelenlegi helyzetünket sem, ugyanis hosszútávon ez is anyagi gyarapodásunkat szolgálja. Ahogy mondani szokás: nincs kis szerep, csak kis színész. Vagyis pár kivételtől eltekintve a munkáltatók honorálják alkalmazottaik erőfeszítéseit.

A cikk az ajánló után folytatódik

ESI ezt részletesebben szemlélteti hétlépéses technikájában, melynek segítségével sikerült elérnie, hogy 28 éves munkaviszonya alatt körülbelül 8,16%-ot emelkedett a vagyona. 

Csökkentsük a kiadásokat!

Nem számít mennyi pénzt keresünk, mindig dönthetünk úgy, hogy az utolsó fillérig elköltjük. És most nem a megélhetéshez szükséges, alapvető dolgokra kell gondolni, sokkal inkább azokra, melyeket napi szinten talán meg sem érzünk, de, ha a nagy egészet vesszük, mindjárt jobban fáj a dolog.

Például, ha a munkahelyünk mellett van egy tényleg olcsó kávézó, ahová napi szinten betérünk egy 250 forintos feketéért, az egy hónapban - húsz munkanappal számolva - ötezer forintot elvesz a büdzsénkből. Ha pedig egy kicsit tovább megyünk, és ezt egy évre vetítjük, akkor elkávéztunk hatvanezer forintot.

Kerüljük a hiteleket!

Ha úgy tűnik is, hogy jó alkut kötöttünk, a hitellel valójában biztos, hogy nem az jár jól, aki felvette. Persze tűzoltásnak jó, de az alkalmi könnyebbségért cserébe a törlesztőrészletek hosszú ideig az életünk részévé válnak, és sokat elvesznek a forrásainkból. A kisebb összegű kölcsönök ugyanolyan veszélyesek, mint a több milliós nagyságrendű hitelek, hiszen adósságspirálba ránthatnak.

Ismerjük meg a pénzt!

A legfontosabb, hogy szedjünk magunkra némi pénzügyi kultúrát, járjunk utána, hogyan lehet jól bánni a keresetünkkel és a megtakarítással is. Érdemes ezt autodidakta módon csinálni, szintén spórolási megfontolásból, és, ha már elég tudásunk van ahhoz, hogy magunk kezeljük a pénzünket, szakértőnek sem kell fizetnünk.

Ezt is szeretjük