Porig rombolták a főváros egyik legromantikusabb részét: 100 éve így nézett ki a Tabán

Egy egész világ tűnt el száz évvel ezelőtt azzal, hogy lerombolták Tabánt.

fortepan 53604

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Tabán művészek ihletője volt a XIX. században, költők törzshelye volt, lerombolása ellen festők protestáltak, és képeket festettek, hogy megörökítsék emlékét.

Elnézve a régi fotókon girbegurba utcáit, hangulatos háztetőit, nem csoda, hogy sokak szívéhez közel nőtt ez a mára eltűnt városrész.

A budai Tabán története

A "tabán" szó török eredetű, és tímártelepet jelentett. Olyan városrészekre használták, ahol tímárok éltek és dolgoztak, ugyanis az egykori bőrművesek munkájának hatása erőteljes bűz volt, így elkülönülve éltek a régi településeken. Több magyar városban is létezik Tabán nevű városrész, de kétségtelenül a budai a leghíresebb.

(Borító-és ajánlóképek forrása: fortepan/Szabó Lóránt/53604, a további képek forrása: fortepan/GGAABBOO/13256; fortepan/Magyar Földrajzi Mózeum/ Erdélyi Mór cége/86717; fortepan/Magyar Földrajzi Mózeum/ Erdélyi Mór cége/86721; fortepan/Magyar Földrajzi Mózeum/ Erdélyi Mór cége; 86748; fortepan/Saly Noémi/15111; Wikipédia/dr. Béla Krausz/FSZEK Budapest Gyűjtemény; fortepan/Magyar Földrajzi Mózeum/ Erdélyi Mór cége/86740; fortepan/Magyar Földrajzi Mózeum/ Erdélyi Mór cége/86737.)

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük