Erőszakos és megtört fiú volt Sztálin fia: Vaszilij gyermekkorától súlyos alkoholfüggőséggel küzdött

Vaszilij Sztálin a diktátor másodszülött fiaként jött világra. Hányattatott sors várt rá.

GettyImages-464440177

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hétköznapi emberekként el sem tudjuk képzelni a helyzetet, milyen lehet minden idők egyik legjelentősebb és legrosszabb megítélésű vezetője, egy hírhedt diktátor gyermekeként világra jönni.

Joszif Visszarionovics Sztálin második gyermeke, Vaszilij Joszifovics Dzsugasvili tragikus története egyfajta választ ad erre a kérdésre, hiszen tragikusan alakuló sorsára a mindenki más fölé emelkedő apa vethetett végzetes árnyat, aki mellett nemcsak a diktátor fiaként kapott előjogokat élvezhette, hanem mindazt a frusztrációt is el kellett szenvednie, ami ezzel a szereppel járt.

Nem volt egyedül, mégis magára maradt

Az 1921. március 21-én született fiú Sztálin második gyermekeként jött a világra, második feleségétől, Nagyezsda Allilujevától. Hírhedt apja, és annak paranoid belső köre már kisfiúként megtörte Vaszilij lelkét, aki idővel alkoholizmusba sodródott.

vs

Születésekor Sztálin még Lenin alárendeltje volt, Nagyezsda Allilujeva pedig az ő titkárnőjeként tevékenykedett. Amikor megszületett a közös fiuk, Vaszilij, Sztálin egyértelműen neje tudtára adta, hogy azt akarja, hogy maradjon otthon, és kizárólag a gyerek nevelésével, illetve a házimunkával foglalkozzon. Allilujevának ez rendkívül ellenére volt, az pedig végképp kivívta haragját, hogy férje a kommunista párt fontos tagjaként önkényesen kirakatta őt a pártból.

Allilujevát azonban nem olyan fából faragták, hogy beadta volna derekát férje szigorának: bár ez akkoriban ritka dolognak számított, nőként is építeni akarta a karrierjét, ezért dadát fogadott Vaszilij mellé, aki majdan, a később született lányukra, Szvetlánára is vigyázott.

Diktátor apja és karrierét egyengető anyja kevés időt töltött Vaszilijjel, ami rátette a bélyeget a sorsára. Ugyan volt dadája, és a személyzet is körülötte volt, a diktátor gyermekeként soha senki nem mert igazán rászólni, vagy helyreigazítani őt, mi rosszat tett, és mi lenne helyette az okos viselkedés. Személyisége rossz irányban fejlődött, és egyre erőszakosabbá vált.

Az anya és Szvetlána.
Az anya és Szvetlána.

Bár Vaszilij rendszeresen levelet írt távol lévő apjának, ő sohasem válaszolt azokra: a fiú sosem tudta igazán kivívni apja figyelmét.

A fordulópont: az anya halála

Vaszilij szívében édesanyja elvesztése okozott végzetes sebet. 1932-ben, amikor Sztálin hatalomra lépett, óriási veszekedés kerekedett közte és felesége között. Allilujeva el akarta hagyni őt. Néhány óra múlva holtan találták: szíven lőtte magát.

A két gyermeknek azt mondták, hogy egy betegség szövődménye következtében halt meg az édesanyjuk. Csak jóval később tudták meg, mi történt valójában. Amikor 10 év után kiderült az igazság, Vaszilij lelkileg összeomlott, és még agresszívebbé, még erőszakosabbá vált, mint azelőtt volt. Ez különösen a húga irányában nyilvánult meg. Nem tűrte, ha valaki ellent mert mondani neki a környezetében. 13 éves volt, amikor először alkoholhoz nyúlt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A légierőben töltött évek

1938-ban Vaszilij befejezte az iskolát, és úgy határozott, hogy beáll a szovjet légierőbe. Kiképzése alatt a titkosrendőrség feje, Lavrentij Berija különleges bánásmódban, kivételes luxusban részesítette őt. Amikor Sztálin megtudta ezt, elrendelte, hogy fiát is vigyék át a laktanyába, és a többi kadéttal azonos módon éljen.

Tanulmányai után a fiatal tisztet egy moszkvai ezredbe küldték. Ezekben az években Vaszilij egyre többet ivott, és sok időt töltött nők társaságában. Társai ki nem állhatták, mert úgy gondolták, hogy mindent jelent róluk az apjának - ez így is volt.

Ezekben az években ismerte meg Galina Burdonszkaját, akit mindössze 19 évesen feleségül is vett. A frigyhez azonban nem kérte apja hozzájárulását, aki később, értesülvén a házasságkötésről, egy levélben így reagált:

Miért nem kérted az engedélyemet, hogy megnősülj? Vigyen el az ördög! Sajnálom a nőt: egy idiótához ment feleségül.

Ezek a szavak magukért beszélnek: Vaszilij kemény elutasítást kapott édesapjától, de Galinával a rosszalló szavak ellenére is élete legnormálisabb évei várták, két gyermekük is született. Az idilli állapotnak Vaszilij alkoholfüggősége vetett véget. Egyre többet ivott, és sorozatosan megcsalta a feleségét. 1940-ben végleg tönkrement a házasságuk.

A II. világháború idején

Amikor elkezdődött a II. világháború, apja elrendelésére Vaszilij csatlakozott a szovjet hadsereghez, ahogyan féltestvére, Jakov, és Sztálin örökbefogadott fia, Artyom Szergejev is. Miután Jakovot, mintegy Sztálin megszégyenítéseként elfogták a németek, a diktátor úgy döntött, hogy nem hagyja Vaszilijt valóban harcközeli helyzetbe lépni. Kapitány, őrnagy majd ezredes lett egyetlen éven belül. Végül apja engedett, és lehetősége nyílt rá, hogy pilótaként bizonyítson: két német repülőt is lelőtt.

Annak ellenére, hogy jól teljesített a harcok során, apja soha nem ismerte el Vaszilij sikereit. A gyermekkora óta elszenvedett hányattatások, anyja halála, a rosszul alakult házasság, az alkoholizmus és minden balszerencsés esemény után, amit valaha elszenvedett, még a környezete felől sem kaphatott őszinte tiszteletet. A főtisztek csupán azért bántak vele tiszteletteljesen, mert Sztálin fia volt, vele pedig jó kapcsolatot akartak ápolni.

Vaszilij féltestvére, Jakov.
Vaszilij féltestvére, Jakov.

 A háború után

Miután a II. világháború véget ért, Vaszilijnek érdekes hajtűkanyart vett az élete: egy ideig az orosz jéghokicsapat edzőjeként tevékenykedett. Ezekben az években a csapatot végzetes repülőbaleset érte, minek következtében az összes játékos életét vesztette. Tartva apja reakciójától, mielőtt észrevette volna, mi történt, hamar fiatalabb játékosokkal pótolta a csapattagokat.

Idő közben altábornagy lett a moszkvai légierőnél, de nem látogatta a kötelező képzéseket, nem rendelkezett megfelelő hozzáértéssel és tapasztalattal. Egy alkalommal,1952-ben erősen ittas állapotba került, és a rossz idő ellenére is kivezényelt néhány harci gépet, melyeket végzetes baleset ért. Amint apja értesült arról, hogy mi történt, elmozdította Vaszilijt a pozíciójából.

Utolsó évei

Noha Vaszilij az apja révén mindig védelmet élvezett, Sztálin halálával ez a kivételezett helyzet megszűnt, őt pedig korábbi bűnei miatt bebörtönözték a Lefortovo börtönbe.

Vaszilij sírja Kazanban.
Vaszilij sírja Kazanban.

A rabságban töltött idő alatt, megannyi alkoholizmusban töltött év után Sztálin fiának egyre romlott az egészsége. 1960-ban ideiglenesen kiengedték, némi nyugdíjban részesülhetett, és azt is megengedték neki, hogy viselje az egyenruháját. Vaszilij azonban újfent az alkoholfogyasztás lehetőségét értékelte a legjobban a szabadságában. Állapota egyre és egyre rosszabb lett. Árnyas, göröngyös utat bejáró története 1962-ben ért véget: 40 évesen, valamivel a 41. születésnapja előtt elhunyt.

Ő volt Sztálin dublőre

Csak évek múltán derült ki, hogy számos felvételen, amelyről azt hitték, Sztálin szerepel rajta, egy dublőr látható: Felix Dadaev különös története a következő cikkből ismerhető meg.

Ezt is szeretjük