Több ezer fotó vált nyilvánossá a szocialitsa Magyarország mindennapjairól – Bárki nosztalgiázhat
Az adatbázisban olyan képek is megtekinthetők, amiket eddig csak nagyon kevesek láthattak.

GettyImages-496170932
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon is egyre inkább elterjedtek a különböző internetes adatbázisok, melyeknek köszönhetően már nemcsak a történelemkönyvekből és az idős emberek visszaemlékezéseiből ismerhetjük meg a kultúránkat.

Korábban nagyon népszerűvé vált az I. világháborús adatbázis, ahol a felmenők nevére lehetett rákeresni, majd egy több, mint hetvenezer fotót magába foglaló gyűjtemény vált nyilvánossá, ahol a szocializmus évtizedei köszönnek vissza újra.

Ritka fotókon a legvidámabb barakk mindennapjai

A Fővárosi Fotó Vállalat, vagyis a Főfotó archívuma 2020 nyarán került Budapest Főváros Levéltárához, a közel 150 ezer darabos gyűjteményből pedig már hetvenezernél többet sikerült digitalizálni, hogy azok bárki számára elérhetők legyenek. A fotók pont attól különlegesek, hogy az 1961 és 1993 közötti időszak átlagos hétköznapjait mutatják be.

GettyImages-3346204
Fotó: Keystone / Getty Images Hungary

A képek között találhatók gyár-, üzlet-, termék-, reklám-, város- és tájfotók, illetve portrék is, de a fővárosi és vidéki események, rendezvények is helyet kaptak a válogatásban. A képek a Hungaricana közgyűjteményi portálon érhetők el, ám a levéltár szerint több évbe is telhet ezek azonosítása és képleírása, így a mesterséges intelligencia látta el őket kulcsszavakkal. A nagyközönség segítségére is számítanak, aki hasznos információval tud szolgálni egy-egy képpel kapcsolatban, az egy ingyenes regisztrációt követően segítheti a digitalizációs folyamatokat. A gyűjteményt folyamatosan kiegészítik a többi fotóval.

Ilyen volt úttörőnek lenni a 70-es, 80-as években: az úttörővasút kalauzai csak jeles tanulók lehettek

"Mint a mókus fenn a fán, az úttörő oly vidám" - retró képekből szemezgettünk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük