Szigorították a határátlépést: a fertőzött országokból érkezőknek karanténba kell vonulniuk

A kormány a koronavírus-fertőzöttség szintje alapján három kategóriába sorolta a külföldi országokat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány figyelemmel kíséri a fertőzöttek számának változását a környező országokban is. Míg Magyarországon az aktív megbetegedettek, fertőzöttek száma csökken, a világon nem mindenhol ilyen sikeresek az intézkedések, ezért meg kell akadályozni azt, hogy a vírust külföldről behurcolják - közölte Gulyás Gergely a ma délelőtt megtartott sajtótájékoztatón. 

Az operatív törzs javaslatára a kormány úgy döntött, kedd éjféltől szigorítják a határellenőrzést. Az államokat színekkel jelölve három kategóriába sorolják: a zöldeknél a fertőzés mértéke alacsony, a sárgáknál kevésbé súlyos, míg a vöröseknél súlyos. A listát tisztifőorvosi határozatban teszik közzé. 

Zöld, sárga és vörös országok

Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóira, illetve a külföldikre. A zöld kategóriába tartozó országokból a magyar állampolgárokat és hozzátartozóikat csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, de a belépés szabad. 

hataratkelo2
Fotó: MTI/Varga György

Ha sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről lépnek be, megvizsgálják őket, és ha gyanúsak, 14 napra karanténba kell vonulniuk.

Ha nem igazolt a gyanú, akkor is karanténba kell vonulniuk. A sárga országból érkező magyarok az első negatív teszt után elhagyhatják a karantént, a vörösekből érkezőknek két tesztre van szükségük. A kormány augusztus elsejéig vállalja a tesztelés költségeit. Ezt követően a sárga vagy vörös országokból érkezőknek maguknak kell állniuk a költségeket, ha nem akarják kivárni a 14 napos karantént.

Külföldi állampolgárok esetében a zöld és sárga országból érkezőknél megegyezik a szabály a magyar állampolgárokéval, a vörös országokból nem léphetnek be.

A teherforgalom és a hivatalos út kivételt képez, de vizsgálatra ezekben az esetekben is sor kerülhet. 

Az országok listája

Az országok listáját időről időre felülvizsgálják. Jelenleg a zöld kategóriába tartozik az európai uniós országok nagy része, így Horvátország is. 

Sárga Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az USA.

Vörös Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Macedónia (hivatalos nevén Észak-Macedónia), Moldova, Montenegró és Ukrajna, továbbá Ázsia és Afrika országainak szinte mindegyike, Dél-Amerika, Ausztrália és Óceánia is.

Biztonságos-e a magyarok szerint nyaralni menni?

A karanténkötelesség eltörlése, a bezártsággal töltött hónapok és a jó idő egyaránt emelte a magyarok nyaralási kedvét. A felmérések szerint a magyarok 40%-a szerint nincs ok félelemre a járvány utáni turisztikai utazásokkal kapcsolatban.

Ezt is szeretjük