Ez nem jellemző szeptemberben: félméteres is lehet a hó az Alpokban

Nemcsak a legmagasabb hegycsúcsokat érte el a szeptemberi havazás, ami a szokványosnál jóval kiadósabb.

havazas-svajc
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Alpok több pontjára is megérkezett a havazás a hétvégén. Ausztria, Olaszország és Svájc egyes területein több tíz centiméter magas a fehér lepel, és van, ahol még most is sűrű pelyhekben hull a hó. Az előrejelzések szerint a következő napokban főleg az olasz Alpok térségében folytatódhat a télies időjárás, és akár félméteres hótakaróra is készülni kell. A hétvégén viszont már erős felmelegedésre lehet számítani.

Az év ezen szakában még arrafelé sem szokványos az ilyen intenzív havazás, ami először csak a 2500 méter feletti csúcsokat érte el, később viszont 2000 méteres magasságban is fehérbe borult a táj. Hétfőn az Alpok nyugati, északnyugati részein már volt, ahol 1500 méteren beköszöntött a tél.

Képeken a szeptemberi havazás

A korai havazásról számos felvétel felkerült az internetre, melyek láttán az emberek vegyesen reagáltak: volt, aki örült a varázslatos látványnak, mások viszont rámutattak, hogy a szeptemberi tél is a klímaváltozás egyik eredménye lehet. Az alábbiakban fotókon és videókon is megnézheted, milyen viszonyok uralkodnak most az Alpokban.

Ezt is szeretjük