Különleges Kádár-kockákat fotózott a német nő: Magyarország apró falvaiban járt

Egy német nő meglátta a szépséget a magyarországi apró falvak Kádár-kocka házaiban.

kockaházak
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország csodás vidékeit és Budapest külterületeit járva a magyaroknak már hozzászokott a szemük a Kádár-kocka házak látványához.

Az 1960-as évek és az 1980-as évek vége között épültek ezek az objektumok a régi parasztházak, hosszú házak helyett. Magyar kockaként is emlegetik őket.

Kádár-kocka házak

Az átépítés célja az volt, hogy a praktikus méretű és kialakítású házakkal csökkentsék a lakók addigi kiadásait. A nagyobb házakat nehezebb volt befűteni, sokkal több költségekkel jártak.

Egyes Kádár-kockákat a lakók különböző, szebbnél szebb mintákkal és színekkel láttak el, amiktől elbűvölővé váltak. Ezeknek a szépségét egy német fényképész, Katharina Roters örökítette meg. Annyira megtetszett neki, hogy egy egész képsorozatot készített a vidám házikókról.

31948096 1707875595933007 2617627789175554048 o

Katharina Roters még 2003 és 2012 között járta a magyar falvakat Szolnoki József társaságában, és az útja során készített alkotásait minimális utómunkálatok segítségével véglegesítette. Eltávolította az antennákat, az utcajelzéseket és a kábeleket, hogy aki látja a képeket, csak és kizárólag az építmény szépségére tudjon figyelni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek a díszítések mutatják, hogy az egységesítésre törekvő kommunista érában hogyan tudtak az emberek mégiscsak egy kis egyediséget csempészni az életükbe. A fotók kiállításra kerültek, illetve albumot készített belőlük a művész, ami jelenleg is elérhető különböző webshopokban.

Milyen volt a munka ünnepe a Kádár-korszakban? Múltidéző képeken a május 1-jei felvonulások

Elvárták tőlük, hogy minél látványosabb, különlegesebb ötleteket találjanak ki a felvonulásokhoz, és általában a gazdasági fejlődést, valamint az új ipari termékeket is megjelenítették valamilyen formában a vezéreket, a rendszert dicsőítő táblák, illetve a róluk készült fotók mellett.

(Képek forrása:  ACCADEMIA D'UNGHERIA IN ROMA / Facebook,  Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük