Mágneses görbületben laknak a szellemek

Mit mond a tudomány a jelenésekről?

A kutatók szerint a kísértet nem más, mint mikrokisülés.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szellemkastélyok, kopogó szellemek, titokzatos sikolyok, ajtócsapódás, tárgyak repkedése. Ősrégi történetek, melyek napjainkban is fel-felbukkannak. A kérdés, mi ebből a valóság, és mi az, ami a fantázia szüleménye.

Azonban egy dolog újra és újra bebizonyosodik: amiről sokan, sok helyen beszélnek, annak kell, hogy legyen valóságalapja, akkor is, ha még nem tudjuk megmagyarázni.

Ettől függetlenül a szakértők újabb és újabb erőfeszítéseket tesznek azért, hogy tudományos módszerekkel és eszközökkel bukkanjanak a kísértetek nyomára, ahogyan a következő történet is mutatja.

Rejtélyes jelenések

A muncasteri kastély jól ismert szellemtanya Angliában. A Pennington család 1258 körül építtette, és a mai napig ők lakják. A kastélyban megszállók viszont többször furcsa jelenségeket tapasztaltak. 

Az ajtók becsapódtak, valaki nyitogatta a bezárt szobaajtót, vagy éppen, amikor egy vendég ki akart menni, valaki nem engedte kinyílni az ajtót. A kastély egyik szelleme a Pennington gyerekek egykori tanítója, a 16. századbeli Tom Skelter, akit egyszerűen csak Bolond Tomnak neveznek.

A meggyilkolt házvezetőnő

Egy másik szellemet, a Fehér asszonyt Mary Bragg-gel azonosítják, aki 1805-ben házvezetőnő volt a kastélynál. Szerelmes volt egy lakájba. Egy késői estén két férfi kereste fel az asszonyt, mondván, hogy szerelme súlyos beteg, látni akarja őt. Bragg elment velük.

10 ijesztő fotó, melyet kísértetekről készítettek

Nézegess képeket!

Elolvasom

A két férfi brutálisan meggyilkolta, holttestét pedig a Muncaster folyóba dobták, ahonnan az hetekkel később került elő. Bragg azóta kísért, és olykor a környék útjain is feltűnik. Egy alkalommal állítólag olyan hirtelen jelent meg egy úton haladó autó előtt, hogy az elütötte. A rémült vezető kipattant kocsijából, de semmi nyomát nem találta az áldozatnak.

A kastély egyik legkísértetiesebb helye a Kárpitos szoba. Itt olykor a család vendégeit szállásolták el, de ennek a szokásnak gyorsan véget vetett, hogy reggelente arra a kérdésre, hogy hogy aludtak, a vendégek rendszerint azt felelték, szörnyű, nyomasztó éjszakájuk volt. Az egyik visszatérő, hátborzongató élmény az éjszakai csecsemősírás volt.

Szellemvadászok

Manapság a szobát jobbára szellemvadászok látogatják. Jason Braithwaite 1990 óta vizsgálgatta a kastélyt és a Kárpitos szobát, eredményeit több cikkben publikálta. Muncaster körül feltűnően sok a szellemjelenség, és a környéknek igen változékony a mágneses tere. Braithwaite és Maurice Townsend 2003-as vizsgálatának célpontja a Kárpitos szoba ágya volt, ahol az idők során a következőket tapasztalták az ott alvók: gyereksírás, felnőtthangok, jelenlétérzés, megfigyeltségélmény, elsuhanó árnyak, jelenések, léptek zaja, csattanások, kopogások.

A mérések szerint az ágy körül, kétméteres körzetben a mágneses tér erős görbülete volt tapasztalható, legerősebben az ágyat megerősítő vasháló körül. Magában az ágyban is jelentős térerő- és frekvenciaeltérések voltak a párna és az ágy lába között. A mágneses tér pulzálása hasonló volt ahhoz, amilyennel kísérleti helyzetben szellemjelenségeket lehet előidézni.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

A kutatók következtetései szerint a jelenségek magyarázata az, hogy az ágy fejénél kialakult változékony mágneses térben fekvő fej mikrokisüléseket idézhet elő, amely különféle hallucinációkhoz vezethet. Akár így van, akár nem, az ilyesféle tapasztalások nem kevésbé rejtélyesek és nyugtalanítóak maradnak.

Cikkünk Szendi Gábor Isten az agyban című könyvének segítségével készült.

Kép forrása: flickr.com, whitelance100

Szerinted léteznek szellemek? Vagy csupán hallucináció?

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük