Ilyen nagyszájú politikusnők kellenének még a Parlamentbe?
Portré Szél Bernadettről
Legutóbb a paksi szerződés ellen emelte fel a hangját.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Lehet Más a Politika listavezető női politikusa, Szél Bernadett egyre többet jelenik meg a színen, főként a Facebook-oldalán és blogjában aktívkodik a politikusnő. Szabó Tímea és Mátrai Márta után következzen Szél Bernadett, a legelőkelőbb listás helyen szereplő nők közül.

Szél Bernadett

Legutóbb például a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra és a Paks II-re törte rá az ajtót, a kormány által kötött, a Paksi Atomerőmű megújításával kapcsolatos megállapodás részleteit kutatva.

Ki ez az öntudatos politikusnő?

Az LMP-s Szél Bernadettet mostanság sokat láthatjuk a zöldalmás választási plakátokon, de ki is ez az almával mosolygó, fiatal és eltökélt politikusnő? Nagy, illetve Szél Bernadett 1977-ben született Pécsett, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett közgazdászként, 2011-ben pedig doktori címet szerzett.

Dolgozott a Phillip Morris vállalati kapcsolatok osztályán, a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület jogi szervezetének programvezetőjeként, de volt a MTA kutatója, majd 2006-tól a Központi Statisztikai Hivatal EU-referense. Kutatási területei a családszociológia, a családpolitika és az állami kapacitás, de részt vett magyarországi és nemzetközi projektekben, és több kutatócsoportnak is a tagja volt egy időben.

Politikai pályafutása

A Lehet Más a Politika zöld pártnak 2010 óta tagja, amikor a választásokon egyéni képviselőjelöltként indult, illetve az őszi önkormányzati választásokon polgármesterjelölt volt. Az LMP 2011-ben szóvivővé választotta, parlamenti mandátumát pedig 2012 februárjában szerezte országos listáról, miután Kaufer Virág visszalépett, majd nem sokkal később a párt társelnökévé választották.

Szél Bernadett meglehetősen aktív a parlamentben, ezt bizonyítja, hogy 2010 óta 250-szer szólalt fel, valamint az, hogy 208 alkalommal nyújtott be önálló indítványt. Legutóbb a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatos kérdéseket és problémákat járta körbe, de kiállt a fogyatékos emberek jogai és a szociális intézmények mellett, több ponton megkérdőjelezte a Munka Törvénykönyvében szereplő szabályokat, valamint a Kishantoson elhelyezkedő biogazdálkodás bezárása ellen is határozottan fellépett. Jelenleg a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság tagja.

Magánélete

Az ellenzéki politikusnő angol és német nyelven felsőfokon beszél. Jelenleg Budakeszin él családjával; férjével és két kislányával. A budakeszi házon kívül a 2013-as vagyonnyilatkozata alapján örökölt egy IX. kerületi lakást is.

Képek forrása: Facebook/Szél Bernadett

Ezt is szeretjük