Zseniális találmánnyal óvják az állatokat a műanyagszeméttől Japánban
A Nara Park híres szikaszarvasainak épsége érdekében fejlesztették ki az eszközt.

nara-szarvas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szarvasbarát zacskókkal akadályozzák meg, hogy a nyugat-japán Nara Park híres szikaszarvasai veszélyes műanyagszeméttel töltsék tele a gyomrukat. A Vakakusza-hegy lábánál elterülő Nara Parkban több mint 1200 szikaszarvas bóklászik szabadon. Az állatokat élő nemzeti természeti kincsként tartják számon.

A közparkba érkező diák- és turistacsoportok meg is etethetik az állatokat a helyben vásárolható szarvaskeksszel, eredeti nevén sika-szembeivel. Ezt a cukormentes csemegét műanyag csomagolás nélkül árulják, azonban sok látogató másfajta ennivalóval is megkínálja a szarvasokat, a csomagolásokat pedig eldobálják a parkban - írja a BBC hírportálja.

A szarvasok kiszagolják a zacskókat, azt hiszik, hogy ennivaló, és megeszik. Tavaly az egyik állat gyomrában több mint 4 kilogramm szemetet találtak. Miután néhány narai lakos tudomást szerzett arról, hogy a szarvasok elpusztulnak a tévedésből lenyelt szeméttől, előrukkoltak a szarvasbarát zacskó ötletével. A papíripari vállalkozást vezető Nakamura Takasi szerint olyan papírzacskót készítettek, amely újrahasznosított tejesdobozból, valamint a szarvasok csemegéjében is megtalálható rizskorpából készült.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nakamura szerint eddig nagyjából 3500 papírzacskót adtak el Narában, egyebek között a város turisztikai hivatalának, egy helyi banknak és egy gyógyszertárnak. Az Aszahi Sinbun című japán lap internetes oldala szerint a 100 jenbe - 290 forintba - kerülő zacskókat a japán élelmiszer-kutatási laboratórium is tesztelte, és fogyasztásra alkalmasnak ítélte.

Fotók: Getty Images

8 állat, ami 10 éven belül eltűnik a Földről

A klímaváltozás, a Föld kizsigerelése és az állatok élőhelyeinek elvesztése, zsugorodása tömeges kihalásokhoz vezet, ami beláthatatlan következményekkel fog járni.

Ezt is szeretjük