10 lépés a jól működő számítógépért
Adunk néhány tippet a számítógép karbantartásához.

Dia

 	Szelektálás 	Ha mindenre szükséged van, amit a számítógépen tárolsz, de sok helyet elfoglalnak a fontos dolgok, használj külső adathordozót! Szerezz be egy pendrive-ot, vagy írd ki CD-re, DVD-re a fontos, feltétlenül szükséges dokumentumokat.

Szelektálás

Ha mindenre szükséged van, amit a számítógépen tárolsz, de sok helyet elfoglalnak a fontos dolgok, használj külső adathordozót! Szerezz be egy pendrive-ot, vagy írd ki CD-re, DVD-re a fontos, feltétlenül szükséges dokumentumokat.

Dia

 	Belső takarítás 	Ami már nem kell, azt töröld le, ne foglalja feleslegesen a helyet. Időnként nézd át a gépet, hogy nincs-e rajta olyan dokumentum vagy program, amit már nem fogsz használni, és ha van, szabadulj meg tőlük. 	  	Kapcsolódó kvíz: 	Hasznos billentyűkombinációk »

Belső takarítás

Ami már nem kell, azt töröld le, ne foglalja feleslegesen a helyet. Időnként nézd át a gépet, hogy nincs-e rajta olyan dokumentum vagy program, amit már nem fogsz használni, és ha van, szabadulj meg tőlük.

 

Kapcsolódó kvíz:
Hasznos billentyűkombinációk »

Dia

	Külső tisztítás	Akárcsak a belső takarítás, a külső tisztítás is nagyon fontos a számítógép jó működésének megőrzése érdekében. Sajnos itt is elkerülhetetlen a bekoszolódás, de vannak technikák, amivel megszabadulhatsz a szennyeződésektől. Szerelő segítségét is kérheted.

Külső tisztítás

Akárcsak a belső takarítás, a külső tisztítás is nagyon fontos a számítógép jó működésének megőrzése érdekében. Sajnos itt is elkerülhetetlen a bekoszolódás, de vannak technikák, amivel megszabadulhatsz a szennyeződésektől. Szerelő segítségét is kérheted.

Dia

 	Vírusirtó program 	Mindenképpen legyen vírusirtó szoftver a számítógépeden. Léteznek ingyenesen letölthető vírusölő programok, így költened sem kell rá, és néhány kattintással elintézheted a gép védelmét. 	  	Kapcsolódó cikk: 	Tedd biztonságossá a Facebookot! »

Vírusirtó program

Mindenképpen legyen vírusirtó szoftver a számítógépeden. Léteznek ingyenesen letölthető vírusölő programok, így költened sem kell rá, és néhány kattintással elintézheted a gép védelmét.

 

Kapcsolódó cikk:
Tedd biztonságossá a Facebookot! »

Dia

 	Szerelő látogatása 	Ha úgy gondolod, hogy valami probléma van a számítógéppel, de nem vagy biztos afelől, hogy mi az, inkább kérd szerelő segítségét! Egyébként sem árt néha megnézetni a gépet, de ha nem vagy szakember, inkább ne próbáld megjavítani, nehogy tetézd a bajt.

Szerelő látogatása

Ha úgy gondolod, hogy valami probléma van a számítógéppel, de nem vagy biztos afelől, hogy mi az, inkább kérd szerelő segítségét! Egyébként sem árt néha megnézetni a gépet, de ha nem vagy szakember, inkább ne próbáld megjavítani, nehogy tetézd a bajt.

Dia

	Kapcsold ki!	A számítógépnek is szüksége van a pihenésre, úgyhogy néha adj neki szabad órákat. Ha nem használod, ne hagyd úgy a gépet, hiszen nem tart sokáig újra megismételni a bekapcsolást. Persze ne félóránként kapcsolgasd ki-be, mert az sem a legjobb neki.

Kapcsold ki!

A számítógépnek is szüksége van a pihenésre, úgyhogy néha adj neki szabad órákat. Ha nem használod, ne hagyd úgy a gépet, hiszen nem tart sokáig újra megismételni a bekapcsolást. Persze ne félóránként kapcsolgasd ki-be, mert az sem a legjobb neki.

Dia

 	Töredezettségmentesítés 	Legalább háromhavonta egyszer nem árt lefuttatnod a töredezettségmentesítőt. Ez észrevehetően felgyorsítja majd a számítógépedet, és a karbantartáshoz is hozzájárul. 	  	Kapcsolódó cikk: 	Ingyen letölthető tisztítóprogramok »

Töredezettségmentesítés

Legalább háromhavonta egyszer nem árt lefuttatnod a töredezettségmentesítőt. Ez észrevehetően felgyorsítja majd a számítógépedet, és a karbantartáshoz is hozzájárul.

 

Kapcsolódó cikk:
Ingyen letölthető tisztítóprogramok »

Dia

 	Újratelepítés 	Időnként jót tesz, ha felfrissíted az egész számítógépet, és vagy új operációs rendszert teszel fel, vagy újratelepíted az eddigit. Ez akkor jön különösen jól, ha már nagyon lassú a gép, vagy valami nehézség van a működésében. 

Újratelepítés

Időnként jót tesz, ha felfrissíted az egész számítógépet, és vagy új operációs rendszert teszel fel, vagy újratelepíted az eddigit. Ez akkor jön különösen jól, ha már nagyon lassú a gép, vagy valami nehézség van a működésében. 

Dia

 	Szennyeződések elkerülése 	Ha lehet, ne egyél a számítógép közelében, mert könnyen belekerülhetnek a billentyűzetbe vagy ide-oda a morzsák, ami nem tesz jót. Italt se hagyj ott, mert ha véletlenül beleömlik, akkor sajnos jó eséllyel romlik el a gép. 	  	Kapcsolódó cikk: 	A számítógép tisztítása »

Szennyeződések elkerülése

Ha lehet, ne egyél a számítógép közelében, mert könnyen belekerülhetnek a billentyűzetbe vagy ide-oda a morzsák, ami nem tesz jót. Italt se hagyj ott, mert ha véletlenül beleömlik, akkor sajnos jó eséllyel romlik el a gép.

 

Kapcsolódó cikk:
A számítógép tisztítása »

Dia

 	Ütésvédelem 	Talán a legfontosabb lépés a számítógép épségének megőrzése érdekében az, hogy ne érje ütés a szerkezetet, sem általad, sem véletlenül. A laptopoknál különösen fontos, hogy megvédd az ütéstől, mert még végzetes hibát is okozhat.

Ütésvédelem

Talán a legfontosabb lépés a számítógép épségének megőrzése érdekében az, hogy ne érje ütés a szerkezetet, sem általad, sem véletlenül. A laptopoknál különösen fontos, hogy megvédd az ütéstől, mert még végzetes hibát is okozhat.

Ezt is szeretjük
Fotó: