Ha így tartod a háziállatodat, fokozottan vigyázz rá a napokban: nagyon veszélyes rájuk az extrém hideg
Az extrém hideg a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet.

állatok-hidegben1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője azt javasolja a gazdáknak, hogy a nagy hidegben kint tartott állatok számára feltétlenül energiában dús ételt és szélvédett helyet biztosítsanak.

Napközben többször ellenőrizni kell az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet langyosra kell cserélni. A szabadban tartott állatokat ilyenkor semmiképpen sem szabad fürdetni, mert azzal lemosnák a természetes zsíros védőréteget.

Akár törvény is büntetheti a felelőtlen gazdákat

Az utcákon sok kóbor állat kószál, aki csak tud, fogadjon be közülük egyet - kérte Seres Zoltán. Kiemelte, hogy a háziállatok felelős tartása a gazda kötelessége. Állatot elhagyni, kitenni vagy úgy tartani, hogy az elpusztul, az bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kapható.

állatok-hidegben2
Fotó: Esperanza33 / Getty Images Hungary

A szakember ajánlotta a kutyacipő, kutyaruha használatát is. Seres Zoltán kitért arra is, hogy az udvaron tartott kutyákat "téli" kutyaházzal kell védeni. A hideg ellen védő kutyaháznak kicsit kell nagyobbnak lennie az állatnál, a túl nagy házat ugyanis a kutya nehezebben "fűti be".

A cikk az ajánló után folytatódik

A jó kutyaház fedett, lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb helyen, 5-6 centiméteres lábakon áll, és fából van. A házat puha szőnyeggel, rongyokkal kell kibélelni, amelyeket hetente-kéthetente le kell cserélni. Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többször élelmet, és engedjék be fűtött helyre (kazánház mellé, garázsba) - ajánlotta az Orpheus egyesület vezetője.

Vörös kód lép életbe a rendkívüli időjárás miatt: az EMMI államtitkára közölte a felhívást

Péntektől kiadják a vörös kódot, ami várhatóan jövő szerdáig lesz érvényben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük