Az év 15 legjobb fotója!
Ahogy még nem láttad a világot
A magyar természetfotósok évről évre bizonyítják, hogy világviszonylatban is a szakma kiválóságai közé tartoznak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A profi természetfotós ismérve, hogy különleges szemmel tekint a környező világ szépségére, és jó érzéke van ahhoz, hogy lencsevégre kapjon olyan pillanatokat, melyek talán megismételhetetlenek.

Haarberg Orsolya Ébredés című fotója

A naturArtMagyar Természetfotósok Szövetsége 2009-ben 17. alkalommal rendezte meg Az Év Természetfotósa elnevezésű pályázatot, ahol a szakmai zsűri kétszáz nevező több mint négyezer fotója közül választotta ki a díjazott műveket.

A fiatal művészek a természet szépségén túl annak sérülékenységére is rámutatnak, és a vadon mellett az ipari tájról is beszélnek.

Nemcsak hazai keretek között

A verseny nem csak hazánk, de egyben a közép-európai régió legjelentősebb természetfotós pályázata is. A hazai fotósélet és a természetfotózás rangos szakembereiből álló zsűri - többek között Eifert Jánosfotóművész a zsűri elnökeként, Dombovári Tiborfotóművész, Lóránt Attilafotográfus és író, Radisics Milántermészetfotós, riporter, a naturArt elnöke, ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország vezető szerkesztője -  12 kategóriában hirdette ki a győzteseket és helyezetteket, emellett pedig tíz különdíjat is odaítélt.

A tavalyi első, kísérleti elektronikus zsűrizés sikerére építve a pályázat második fordulóját az idén is figyelemmel kísérhették az interneten az érdeklődők. Maga a döntő ezúttal is zárt ajtók mellett zajlott, és a végeredmények is titkosak maradtak egészen a 2009. november 3-i ünnepélyes díjátadóig.

Haarberg Orsolya Négyszemközt című képe

A legjobb és a legfiatalabb tehetség

Az Év Természetfotósa kitüntetést Haarberg Orsolyának ítélte a szakmai zsűri, aki emellett Etetés című munkájával Az Év Természetfotója díjat is elnyerte. Haarberg Orsolya képei már számos természetfotós megmérettetésen hoztak elismerést. 2007-ben ő készítette az Év Természetfotóját Magyarországon, előkelő helyezést ért el a Shell Wildlife Photographer of the Year pályázaton, 2008-ban pedig tájkép kategóriában nyert díjat a GDT European Wildlife Photographer of the Yearfotópályázaton. Jelenleg a Wild Wonders of Europe projekt egyik fotósa.

Férjével - aki Norvégiában szintén elismert természetfotós - közös vonásuk, hogy alkotásaikért keményen megküzdenek. Nincs az a zord idő, fagy, hóesés és jég, ami visszatarthatná őket a sarkvidéki fotótúráikon. Az Év Ifjú TermészetfotósaRakó Alex lett, aki Tömegverebedés című képével nyűgözte le a bírákat. A fiatalember szinte gyermekkora óta szenvedélyes természetfotós, emellett a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákja. Szabadideje nagy részét a természet lágy ölén, a lessátrában tölti, várva a megfelelő pillanatot.

A nyertes fotók kiállításon és albumban

A pályázat hagyományaihoz híven a zsűri által legjobbnak ítélt pályaművekből - a díjnyertes fotográfiákkal együtt ezúttal összesen 115 képből - november 3-án kiállítás nyílt a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol november 30-ig élőben is megtekintheted az alkotásokat.

Továbbá az Alexandra Kiadó színes albumot jelentetett meg az idei pályázat remekműveiről, bemutatva a fotósok kitartását és természet iránti megszállottságát. Nem érdemes kihagyni.

A képekért köszönet a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségének.

Ezt is szeretjük