Simicska Lajos beköltözött a Parlamentbe
Most már szinte nincs is olyan nap, hogy meg ne említenék a nem oligarcha, 100%-osan magyar üzletember nevét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amióta kiderült, hogy Simicska Lajos a több százmilliárd forintnyi állami megrendeléssel büszkélkedhető Közgép Zrt. tulajdonosa, szinte nincs olyan nap, hogy ne kerülne elő Orbán Viktor egykori kollégiumi szobatársának neve a Parlamentben.

A Parlament belülről

Így történt ez hétfőn is, amikor Jávor Benedek LMP-s képviselő arról kérdezte Fónagy János államtitkárt: hogy is van az, hogy a Közgép Magyarországon 2 milliárd forintért újít egy kilométer vasutat, Horvátországban meg 237 millió forint az ár?

200 milliárd forint vasútfelújításra

Az apropó egy hétvégén kiszivárgott videó volt, amin a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy munkatársa arról beszélt, hogy nem szakmai, hanem "ilyen-olyan" szempontok alapján döntenek a vasútfelújításokról. A Közgép partnereivel közösen a Népszabadság cikke szerint eddig közel 200 milliárd forintnyi megbízást kapott vasútépítésre és -felújításra, legutóbb 38,975 milliárdnyi pénzt nyertek el a Gyoma és Békéscsaba közötti vasút megépítésére.

Fónagy válaszában az NFM munkatársát ócsárolta, szerinte az egy felelőtlen ember, aki szamárságokat beszél, mert élvezi, hogy figyelnek rá.

- A személyemre is sértő, mert nem adtam okot sem a frakciójának, sem önnek, hogy ilyen szamárságokat állítson rólam. Engedje meg, hogy ezen személy szerint felháborodjak - zárta válaszát az Index tudósítása szerint. Arra Fónagy már nem adott választ, hogy miért kerül tízszer annyira a magyar vasút felújítása, mint a horvát vasúté.

Kövérnek is muszáj volt Simicskával foglalkozni

Hétfőn Kövér László házelnök is Simicskával foglalkozott, egészen pontosan Dorosz Dávid LMP-s képviselő indítványával, amely a Büntető Törvénykönyvet módosította volna úgy, hogy abba bekerüljön egy olyan passzus, amely a pártfinanszírozás céljából elkövetett vagyon elleni bűncselekményről szól. Dorosz Dávid az indoklás alá Simicska Lajos fényképét tette be, mire Kövér közölte, így a módosító nem érvényes, hiszen azt saját aláírásával, de nem a saját fotójával adta be, ami ellentétes a házszabállyal.

Kövér külön felhívta Dorosz Dávid figyelmét arra, hogy a jövőben csak a saját fotóját szerepeltesse módosító indítványaiban.

Oligarcha-bizottság

Ezt megelőzően Vona Gábor, a Jobbik elnöke kezdeményezte egy bizottság felállítását, amely a Közgép állami megrendeléseit vizsgálta volna, ám a Fidesz-kétharmad nem szavazta meg az úgynevezett oligarcha-bizottság felállítását. Harrach Péter erről az Origónak úgy nyilatkozott: azért szavaztak nemmel, mert Orbán Viktor már megnyugtató választ adott a Parlamentben arra, hogy Simicska Lajos jogszerűen jutott állami megrendelésekhez, épp ezért indokolatlan vizsgálóbizottságot felállítani a kérdés tisztázásra.

Orbánnak is magyarázkodni kellett

Orbán Viktornak egyébként eddig kétszer kellett magyarázkodni egykori kollégiumi szobatársa miatt. A miniszterelnök egyebek mellett azt közölte válaszaiban, hogy oligarchák a nemzeti együttműködés rendszerében nincsenek és nem is lesznek, de természetesen a magyar nagytőke képviselői ott vannak. A miniszterelnök emellett hangsúlyozta: ha bárkinek tudomása van bármilyen jogsértésről, akkor köteles megindítani az ezzel kapcsolatos jogi eljárásokat.

Ezt is szeretjük