84 ezer aláírás gyűlt össze a Photoshop-csalás ellen
Inkább meghátrált a tinimagazin
Egy 14 éves lány érte el: nincs több retus a Seventeenben!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt évek soványságkultusza után egyre erősebbek lettek azok a hangok, amelyek arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a magazinok által közvetített, túlidealizált kép mennyire káros a nők személyiségére nézve.

Korábbi címlapok: többé nincs retusálás

Az anorexia és a bulimia terjedése a bizonyíték arra, hogy mennyi nő összeroppan a nyomás alatt, hogy megfeleljen egy teljesíthetetlen elvárásnak. A veszélynek a tizenévesek fokozottan vannak kitéve, hiszen az ő énképük még nem fejlődött ki teljesen.

Egy 14 éves váltja meg a világot?

Az amerikai Seventeen a világ egyik legkultikusabb tinimagazinja, amely világszerte kamaszok százezreinek ad tanácsokat az életmód, a szépségápolás és a divat területén.

Bár a magazin egyik célkitűzésének tekinti, hogy segítsen a tinédzsereknek magabiztos, boldog nőkké válni, mint minden magazin, ők is használnak Photoshopot, hogy a színes oldalakon szereplő színész- és énekesnők tökéletesen mutassanak.

Szinte hihetetlen, de egy 14 éves lány volt az, aki gyökeresen megváltoztatta a magazin kinézetét: Julia Bluhm ugyanis aláírásokat kezdett gyűjteni azért, hogy a Seventeenben megjelenő képek egyikét se retusálják - ezzel is segítve, hogy a kamaszokban egészséges énkép alakuljon ki. Hiszen az még nem gond, ha érdekel a divat vagy a sminkelés, igényes vagy a külsődre, és szeretnél minél csinosabb lenni, az viszont igen, ha irreális, teljesíthetetlen elvárásoknak próbálsz megfelelni.

Julia végül több mint 84 ezer aláírást gyűjtött össze online kampánya segítségével, amit aztán eljuttatott a magazin szerkesztőségének is, a Seventeen pedig beadta a derekát.

A világon szinte példa nélküli, hogy egy ilyen fiatal lány ennyi embert fogjon össze azért, hogy legalább a nőket megcélzó média ne tegye ki még nagyobb nyomásnak a lányokat - a Seventeen magazin pedig értékelte a kezdeményezést.

Ezt is szeretjük