Tönkreteszi az életed a szelfi: beteg vagy, ha magadat fotózod?
Tényleg mentális zavarral küzdenek a szelfizők? Íme, néhány tanulságos eset a közelmúltból.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés olyan aktív internetező van, akinek ne lenne legalább egy olyan képe a közösségi oldalakon, amit saját magáról készített.

A szelfi, vagyis önfotó mára igazi őrületté nőtte ki magát, és sokan szabályosan függővé váltak. Ám ennek vannak árnyoldalai is.

Mentális zavar a szelfizőknél?

A The Adobo Chronicles internetes oldal szerint az Amerikai Pszichiátriai Egyesület tanulmányából kiderül, hogy aki sokat szelfizik, valószínűleg mentális zavarral és lelki problémákkal küzd, és a fotókat arra használja, hogy táplálja egyébként csekély önbecsülését. Még el is keresztelték a jelenséget - a selfitis nevet adták neki.

Az oldal közlése szerint három fajtáját különböztetjük meg a problémának. Az első és legenyhébb a borderline selfitis, mely esetben az úgymond beteg minimum napi három fotót készít magáról, de ezek nem minden alkalommal kerülnek fel az internetre.

A második, középső szint az akut selfitis, melynek tünete, ha napi minimum három szelfit készítesz, és mindegyiket fel is töltöd a közösségi oldalakra. A harmadik típus a krónikus selfitis, melynek áldozata folyamatosan magát fotózza, és a képekből naponta legalább hatot ki is posztol.

Utólag persze kiderült, hogy a hír csak egy hoax, és az Amerikai Pszichiátriai Egyesület nem adott ki ilyen tanulmányt, de az alábbi esetek ismeretében érdemes elgondolkodni azon, hogy a viccesnek szánt áltudományos közleménynek talán van egy kis valóságalapja is.

Bizarr szelfik

Danny Bowmant annyira kiakasztotta a tény, miszerint több száz szelfi elkészítése után sem volt elégedett a fotóival, hogy úgy döntött, véget vet az életének. A 19 éves angol fiú egy nap kétszáz képet posztolt magáról a Facebookon, de mindegyiken talált valami hibát, egyikkel sem volt maradéktalanul elégedett. Ezen annyira elkeseredett, hogy bevett egy marék altatót.

Szerencsére nem járt sikerrel, és túlélte az öngyilkossági kísérletet, most pedig azon munkálkodik, hogy felhívja a fiatalok figyelmét arra, hogy mennyire rossz irányba haladnak, illetve milyen veszélyeknek teszik ki magukat a közösségi médiától való függéssel.

Egy sanghaji tinilány sorsa sajnos máshogyan alakult: szakított vele a barátja, ezért a lány bánatában leugrott egy magas épület tetejéről. Mielőtt a mélybe vetette magát, megosztott néhány fotót, amin látszik, hogy a volt barátja holmiját égeti. Végül feltöltött egy képet, ami őt ábrázolja, amint arról az épületről lógatja a lábát, amelyről később leugrott.

Ezt is szeretjük