Segítesz, vagy csak hagyod, hogy kihasználjanak? Fontos, hogy felismerd a határvonalat

Sokszor vékony a határvonal a segítség és aközött, hogy valaki hagyja magát kihasználni.

GettyImages-1157053743
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egyik legnemesebb emberi tulajdonság a segítőkészség, és ha valaki magáénak tudhatja, az nemcsak mások számára jó, de a maga lelkét is gazdagítja.

A probléma az, hogy az ember nem mindig veszi észre, hogy adott helyzetben hasznosnak érezheti magát, avagy hagyja magát kihasználni: ez egyáltalán nem ugyanaz, hiszen ez utóbbi a másik fél részéről nem a segítőkészség elfogadásáról, hanem a kizsákmányolásról szól, ezt pedig senkinek sem szabad megengedni.

 Segítség vagy kihasználás?

Jeremy E. Sherman szociológus a témában írt eszmefuttatásában magától értetődően állítja szembe a hasznosságot és a kihasználtságot.

Magyarázata szerint a kihasznált embert rossz érzések töltik el, miközben tesz a másik emberért, de azt, aki segít, jók. Nem véletlenül, hiszen egy ilyen szituációban lényeges elem, miként viszonyul a másik fél az ember szívességéhez.

Ha az a személy, aki a segítséget kapja, semmilyen módon nem kompenzálja a segítő fél cselekedeteit, a szakértő szerint kihasználja őt. Abban az esetben azonban, ha a fogadó fél valamilyen módon viszonozza a segítséget, a mérleg nem billen át a másik fél oldalára, hanem bizonyos értelemben kiegyenlítődik, tehát nem történik kihasználás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A két dolgot az is segít megkülönböztetni, hogy a segítséget nyújtó fél önként vállalkozik-e, avagy kényszer, manipuláció vagy visszautasíthatatlan kérés hatására. Ha az utóbbi történik, azt nem nevezhetjük a szakértő szerint puszta segítségnek. Csak akkor definiálható a cselekvés annak, amennyiben a segítő illető önmaga ajánlkozik, a szívesség nem jelent számára terhet, és alapvetően saját akaratából, kedve szerint cselekszik.

Fontos észben tartani, hogy egy olyan viszony, legyen az barátság, párkapcsolat, kollégák közötti vagy rokoni kapcsolat, amelyben az egyik fél kihasználja a másikat, nem kiegyenlített, nem egészséges, és a segítő fél számára meglehetősen rombolóan hat. Érdemes végiggondolni, a segítségnyújtás jó érzéseket kelt-e, viszonzott-e, és meg kell tanulni nemet mondani a magunk érdekében. Hamarosan mások is megláthatják, hogy bár segítőkészek vagyunk, de nem önfeláldozóak: a kettő ugyanis nem ugyanaz.

Nárcizmus vagy önszeretet?

Nem mindegy: korábbi cikkünkből kiderül, mi az a határozott választóvonal, mely a kettő között húzódik.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük