Egy férfiasnak gondolt szakma, amiben a nők is sikeresek lehetnek
Téged is meg fog lepni!
Nem várnád, hogy ezen a területen is megálljuk a helyünket. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az autóvezetést sokan férfiprivilégiumnak tarják, mondván, a nőknek nincs hozzá érzékük. De valóban így volna? Erre cáfol rá sok sikeres női versenyautó-pilóta, kiknek a létszáma egyre emelkedik, és akikkel egyre komolyabban számol a szakma is. Hogy betekintést nyerhessünk az életükbe, az egyik legeredményesebb női pilótával, Bús Edinával beszélgettünk. Cikkünkben a vele készült interjúnk első felét olvashatod.

- Hogyan fogadtak az autóversenyzés férfias világában, mikor elkezdted komolyabban űzni ezt a sportot?

- Amikor 2006-ban elkezdtem versenyezni, mindössze két női pilóta volt egész Magyarországon a gyorsasági kategóriában, így minden bizonnyal örömmel vették, hogy én is ezt a sportot választottam. Szerencsére nem volt soha megkülönböztetés, amiből kellemetlenségem adódott volna.

- Teljesen egyformán kezelnek a férfiakkal a pályán? A motorsportról azt gondolnánk, nem szívesen engednek be nőket ebbe a férfias világba.

- A pályán, verseny közben nincs megkülönböztetés, ott ugyanolyan versenyző vagyok, mint mindenki más.

- A családod, barátaid hogyan fogadták anno a hírt?

- Nagy meglepetés volt ez még számomra is, nemhogy a szüleimnek. Féltettek, többször is feltették a kérdést, hogy biztosan ezt szeretném-e csinálni; választhatnék valamivel nőiesebb sportot is. De nem tettem, és nem bántam meg.

Bús Edina autóját te is vezetheted!

A SEAT Leon modellcsalád ikonikus dizájnjával és csúcstechnológiájával dinamikus és izgalmas vezetési élményt nyújt. Infokommunikációs rendszere egy gombnyomásra életre kel, fáradtságérzékelő rendszere, illetve fényszóró és sávtartó asszisztense pedig a vezető kényelmét szolgálja, és gondoskodik arról, hogy mindenki biztonságban érezze magát. A szórakozás, a szépség és a gyorsaság kombinációjaként ez az autó tényleg megmozgatja minden vezető fantáziáját.

- Hogy néz ki egy munkanapod? Gondolom, nagyon másképp, mint egy átlag nőnek, aki bemegy a munkahelyére, és leül a számítógép elé.

- Sokan valóban így gondolják, de ez másképp van. A hétköznapjaim munkával telnek, amit számítógép előtt ülve töltök. Amint annak vége, általában úton vagyok, és intézem a többi teendőmet, köztük a versenyekre való felkészülést is. Rengeteget vezetek, de élvezem. Nem tudnám elviselni a semmittevést, az nem az én világom. És szeretem a munkahelyem is, azt hiszem, ebből a szempontból is szerencsés vagyok.

- A hétköznapokban milyen autóval jársz? Van olyan jellemzője a versenyautódnak, amit szívesen átemelnél az országúti járművedbe?

- Tulajdonképpen mindent, ami nagyjából egyébként már meg is történt. Csak rá kell nézni a versenyautómra, és azonnal kiderül, miért mondom ezt. A közúton egy SEAT Leon FR a társam, ami típusában hasonlít a versenyautómra, illetve abban, hogy ugyanolyan design került rá, mint a versenygépemre. Praktikus, kényelmes, sportos autó, ami minden igényemet kiszolgálja a hét minden napján.

Egyenjogúság a versenypályán

Bús Edina kétszeres Lotus Ladies Cup győztesként 2013-ban több lépcsőt lépve egy jóval magasabb kategóriában, a nagy túraautók versenyében állt rajthoz. 

Majd a 2014-ben elindított SEAT egymárkás sorozatának nemzetközi versenyében ült autóba, férfitársaival egy mezőnyben. Ebben a versenysorozatban - SEAT Leon Eurocup - áll a rajtrácsra, ahol csak SEAT Leon CUP RACER-ek versenyeznek. A versenysorozatot 2015-ben összesen már hét versenyhétvégén, Európa hét országában rendezik meg. Mindegyik alkalom péntektől vasárnapig tart, két szabadedzéssel, az időmérővel és két futammal.
Ezt is szeretjük