Sári bíró - az idők változnak, de az emberek valójában nem (x)
Móricz Zsigmond darabjának ma is aktuális az üzenete, parádés szereposztással várják a nézőket.

Sari biro131
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Móricz Zsigmond Sári bíró című darabjának alaptörténete akár napjainkban is játszódhatna. A mű üzenete ma is aktuális.

Választás előtt a bíró felesége biztosra megy: a választók a zsebében, ő a háttérből mozgatja a szálakat, és biztos a férje újabb győzelmében. Azzal azonban nem számol, hogy a keresztlánya is beszáll a hatalomért folytatott játszmába, és ugyanazokat a fortélyokat veti be, amit a bírónétól ellesett.

A női főszerep egy igazi jutalomjáték

Esztergályos Cecília számára a Sári bíró női főszerepét eljátszani igazi jutalomjáték. 

- Ötven évvel ezelőtt ugyanennek a színháznak a falai között játszottam az első színházi szerepemet, szintén Móricz-darabban, a Csibében - mesélte a művésznő. - Nagyot dobbant a szívem, amikor megtudtam, hogy fél évszázad múltán ugyanitt, ismét Móricz Zsigmond-darabban játszom, ráadásul egy csodálatos szerepet, amiben az egész világot el lehet játszani.

Esztergályos Cecília hozzátette: ebben a történetben nagy igazságok vannak, és mire előadás végén legördül a függöny, mindenki ráébred: tulajdonképpen az ember és a világ mit sem változott az elmúlt évszázadok során.

Sari biro146
Fotó: Új Színház

- Minden benne van, ami napjainkban is körbevesz minket, de itt a színházban ezek a fontos gondolatok úgy csepegnek lassanként a néző lelkébe, hogy közben felszabadultan szórakozik, és nagyokat kacag - mondta Cili. - Hát kell ennél több?

A bíró, aki elfojtja az indulatait

Ifj. Jászai László alakítja a címszereplő bírót, aki igyekszik felesége kedvére cselekedni. Erőteljes, egyedi stílusának köszönhetően az Újszínház Sári bíró című darabjában rendkívül hitelessé válik az általa játszott főszereplő figurája.

- Szeretem Móricz világát, közel áll hozzám, mint ahogy közel állnak hozzám azok a szerepek, amelyekben “nagyot lehet játszani” - mesélte a művész. - A Sári bíró azonban éppen azért különleges, mert az első felvonásban vissza kell fognom a lovakat.

Sári bíró harminc éve tölti be tisztségét, főként azért, hogy felesége kedvére tegyen. Szereti a nyugalmas életet, kerüli inkább az összetűzést az asszonnyal. Még azt is elviseli, hogy Sári bíró gúnynévvel illessék, jelezvén ezzel, hogy a hitvese hordja a nadrágot. Békésen tűr, amíg bele nem fárad Sári állandó praktikájába, amivel a hatalmat akarja megtartani.

Egészen a felvonás végéig én, a bíró, elfojtom az indulataimat - magyarázta Jászai. - Az utolsó jelenetben azonban eldurrantok egy felfútt hólyagot, ami nagyot szól, s jelzi, elpukkant az én türelmem is. Ez a kedvenc jelenetem.

Az emberek nem változnak

Orosz Csenge a bíróné keresztlányát játssza, aki megpróbálja átvenni a hatalmat keresztanyjától.

- Magam is vidéki lány vagyok, jól az eszembe véstem annak idején, hogyan tartotta egyben a családot a nagyanyám - mesélte az ifjú színésznő. - Nemzedékről nemzedékre örökítik át a nők azt a fortélyt, hogyan kell a háttérből, szinte észrevétlenül véghez vinni az akaratukat. Móricz darabjában ez csodálatosan meg van írva, és bár az idők változnak, az emberek valójában nem.

Forrás: Újszínház

Ezt is szeretjük