Lehet, hogy mérgező, mégis magadra kened: ez a legveszélyesebb kozmetikum!
Tudod, melyik a legveszélyesebb smink, és miért?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi időben ismét nagyon divatosak lettek a különböző rúzsok, az ajkak hangsúlyos festése a smink alapeleme lett. De vajon jót teszel ezzel a bőrödnek?

Bár a rúzs tényleg jól mutat, tartós és gyakori viselése komoly hátrányokkal is jár, ezért nem mindegy, milyen terméket választasz. Elmondjuk, mire figyelj, hogy veszélytelenül sminkelhess!

Könnyen felszívódik az ólom

Régóta köztudott, hogy az ólom káros hatással van a bőrre és a szervezetre, ennek ellenére még mindig számos kozmetikum összetevői közt szerepel, és sajnos a legtöbb rúzsban is megtalálható.

A veszélyes anyag az ajakszínezőkkel ráadásul sokkal egyszerűbben bejut a felszín alá, mint más kencékkel, hiszen egyrészt lenyalogatod, másrészt a száj vékony bőrén keresztül nagyon könnyen és gyorsan szívódik be.

Egyáltalán nem biztos, hogy a legdrágább rúzs veszélytelen, sőt, általában az olcsóbb kategóriás változatok azok, amelyekben nincs ólom. Mindenképpen érdemes átolvasnod az összetevők listáját, mielőtt megveszel egy terméket, az ólomszármazékok általában PB-ként, leadként vagy saturnként szerepelnek a csomagoláson.

7 alapozó, ami szárít

Ha száraz az arcbőröd, az alábbi alapozókat nem neked találták ki, ezért kerüld el őket - zsíros bőrre viszont ideálisak lehetnek.

Inkább a biorúzs

Nemcsak az ólomtartalma miatt lehet káros egy rúzs: a mesterséges színezőanyagok sincsenek jó hatással a bőrre, és az érzékenyebbeknél allergiás reakciót is kiválthatnak.

Ennek megelőzésére válassz olyan kencét, amelyben természetes pigmentek találhatók, ha biztosra akarsz menni, vásárolj ásványi vagy biokozmetikumokat a tartós, minden extrával felszerelt vegyi sminkek helyett.

Ha szárít

Ugyanúgy, ahogyan például az alapozó, a rúzs is szárít, de a száj vékony, érzékeny bőrén ez fokozottan érzékelhető, ezért sok rúzspárti nő folyamatosan küszködik a hámló, cserepes ajkakkal. Ha te is ezt tapasztalod, valószínűleg nem jó a termék, amit használsz, nem ártana váltanod - lehetőleg természetes kozmetikumra. Fontos, hogy minden rúzsozás előtt kend be az ajkaidat hidratáló krémmel, és várd meg, míg beszívódik!

Ezt is szeretjük